Kantoorgebouw van 16 verdiepingen als onderdeel van nieuw havenmilieu

In Stuveriet - een nieuw kantoorgebouw dat deel uitmaakt van de Masthuggskajen ontwikkeling aan het water in Göteborg - kunnen bedrijven nu kantoorruimte huren met uitzicht op zee. Het ontwerp is geïnspireerd door de omgeving, en Troldtekt is geselecteerd in een onderscheidende aangepaste kleur voor de lagere, openbare ruimtes.

Troldtekt cementgebonden houtwolpanelen verzekeren een superieure akoestiek in commerciële gebouwen

In de jaren 1800 bruiste de werkhaven in Göteborg van het leven, maar toen de scheepvaart zich verplaatste van de havengebieden in het stadscentrum, raakte het gebied geleidelijk in verval. Als onderdeel van een lopend stedelijk herontwikkelingsproject wordt Masthuggskajen nu omgevormd tot een moderne wijk met kantoren, woningen en restaurants.

Stuveriet is eigendom van Stena Fastigheter AB en Erdegard Arkitekter was van begin tot eind verantwoordelijk voor het ontwerp. 7.600 vierkante meter kantoorruimte van het 16 verdiepingen tellende gebouw wordt verhuurd aan bedrijven, daarnaast omvat Stuveriet ook een gemeenschappelijke receptie, café en bistro, sportlounge, vergader- en conferentiefaciliteiten, een oranjerie op de 14e verdieping en een dakterras.

Ontwerp dat de omgeving weerspiegelt

De afgeronde gevel van het gebouw houdt rekening met het weer in Göteborg en vermindert de impact van wind en regen aan land, legt Charlotte Erdegard, architect MSA van Erdegard Architects uit. Zij vervolgt:

"De gevel en het dak van het gebouw bestaan uit één enkel, donderblauw materiaal in banden van metalen bekleding met verfijnde details. De grote ramen van vloer tot plafond bieden uitzicht op de haven en de zee, maar kijken ook uit over de straat en verbinden zo de werkplek met het leven op het plein eronder."

Overal Troldtekt

De lagere verdiepingen zijn openbare ruimtes, en Troldtekt akoestische oplossingen zijn prominent aanwezig in de styling. Een rode aangepaste kleur is gekozen voor de Troldtekt line op het plafond en, ongebruikelijk, de panelen lopen enige afstand door langs de muur, wat bijdraagt aan een nog betere akoestiek evenals aan de onderscheidende stijl van het pand.

De Troldtekt oplossing wordt herhaald in de lobby, liftzones en het café, op twee keer zo hoge plafonds. De kleur moet worden gezien als een eerbetoon aan het oorspronkelijke havenmilieu, verklaart Ida Modin, een architect bij Erdegard Arkitekter, die werkte aan het interieurontwerp- concept voor Stuveriet:

"Rood is feestelijk, maar de kleur wordt ook geassocieerd met de roestige kranen van de haven en de karakteristieke rode tinnen daken van de wijk. De Troldtekt line, een natuurlijk materiaal, gaf precies het effect dat we wilden - een beetje ruw, maar exclusief. Op de muren fungeren de panelen als akoestisch absorptiemateriaal, terwijl ze eveneens de hoge plafonds omlijsten. Het speciale messing beslag verhoogt de ruimte voor het oog nog meer door het zo gecreëerde contrast van glanzende en matte oppervlakken."