Transformatie vol contrasten

Tegenwoordig is het een spannende en inspirerende werkplek zonder scheidingswanden en badend in het daglicht. Het oude industriële gebouw is echter doordrenkt met kwaliteiten die in de moderne kantooromgeving bewaard zijn gebleven.

Troldtekt akoestische panelen hebben unieke geluidsabsorberende eigenschappen en verzekeren een superieure akoestiek in bijvoorbeeld kantoorgebouwen
Photo: Helene Høyer Mikkelsen

In de wijk Trøjborg, dicht bij het centrum van Aarhus, en op wat vroeger het terrein was van onder andere de margarineproductie, heeft het ingenieurs- en architectuurbureau Sweco nieuwe kantoren gecreëerd voor al haar medewerkers in Aarhus. Sweco was verantwoordelijk voor de transformatie, waarbij de banden met ramen in het zaagtanddak samen met de betonconstructies prachtig bewaard zijn gebleven. Het gebouw is geïsoleerd volgens moderne normen, en tijdens de transformatie en het interieurontwerp was het naleven van de VN-doelstellingen voor duurzame ontwikkeling een belangrijke doelstelling. Een deel van het oude meubilair is daarom met succes hergebruikt.

Daglicht

De 180 werknemers werken in open kantoren langs de gevels van het gebouw. Daardoor profiteren ze zowel van het daglicht van de dakramen als van de gevelramen. In het midden van het gebouw bevinden zich meerdere vergaderzalen van verschillende grootte, maar ook zitgelegenheden voor informele vergaderingen of rustige concentratie. Hier kunnen verschillende groepen medewerkers elkaar ontmoeten bij de koffieautomaat en gedachten en ervaringen uitwisselen. De grotere vergaderboxen hebben ook dakramen, zodat ze vanuit verschillende richtingen worden verlicht. De sfeer is zeer uitnodigend voor bezoekers, in contrast met de meer luchtige ruimtelijkheid van de werkplekken.

Balans

De boxen staan als meubelstukken in de grote ruimte en zijn ontworpen met een sterk gevoel voor hun ruimtelijke en texturale mogelijkheden. De industriële rauwheid van de houten structuren valt op en contrasteert sterk met de nauwkeurige afwerking van de wandsecties bekleed met Troldtekt line. Het matte oppervlak van de Troldtekt panelen contrasteert ook met de glanzende betonnen vloeren.

Troldtekt is gekozen voor veel van de oppervlakken, waaronder zowel de buiten- als binnenwanden van de dozen, om te zorgen voor superieure akoestiek en een comfortabele werkomgeving. Tegelijkertijd zorgt het interieurontwerp voor een goede balans tussen de indrukwekkende industriële ruimte aan de ene kant en de menselijke schaal aan de andere kant, waarbij de texturale oppervlakken een gevoel van nabijheid creëren.

"Het is zeer motiverend dat we de transformatie van het gebouw en de inrichting van de nieuwe kantoren zelf mochten bepalen. In alle bescheidenheid zijn we trots op de manier waarop we het gebouw met gevoel hebben verbouwd, en we kijken ernaar uit om het aan klanten en collega's te laten zien. Voormalige industriële gebouwen worden vaak gekenmerkt door een unieke energieke sfeer," zegt Steen Gissel, marktmanager en architect bij Årstiderne Arkitekter.