Een perfecte link tussen modern en oud

Het zogenaamde Loom gebouw in Londen zit vol verhalen die een glimp in haar rijke historie bieden. 

Troldtekt, The Loom, London
Photo: Jack Hobhouse

Het komt niet vaak voor dat architecten, in dit geval Duggan Morris, de kans krijgen om een perfecte link tussen modern en oud te ontwerpen. Dit is precies wat er gebeurd is bij de briljante oplossing die een van Londen’ oudste gebouwen van haar oorspronkelijke functie, als wol opslag, tot een modern kantoor omtoverde.

Daartoe behoort de verplaatsing van de hoofdingang en het voorzien van kantoren en sociale voorzieningen voor het personeel, waaronder een café, samen met unieke kenmerken zoals dramatisch gewoven metalen welkomstpoorten om kunstwerken op maat te maken, die het atrium met meerdere verdiepingen domineren.

Een van de andere oplossingen van de architect was om Troldtekt akoestische houtwolpanelen te gebruiken als de link tussen de vele verschillende ruimtes in dit gebouw van meer dan 9.200 vierkante meter, samen met het hergebruiken van vele originele materialen om het aantrekkelijke leven te herstellen in deze eerder verwaarloosde ruimte. Bestaande bakstenen tussenmuren werden doorgezaagd en de originele stalen rongen werden behouden.

Het belang van The Loom heeft erin geresulteerd dat het als Graad 2 is geclassificeerd. Het gebouw werd ook genomineerd voor een award in regio Londen in de categorie “refurbished/recycled workplace”, welke het thema “van oud naar nieuw” centraal stelt op voorwaarde dat tenminste de helft van de ruimte nieuw is. Het resultaat is een opwindend historisch tijdstuk waar creativiteit weer kan gedijen.

Volgens de architect was het idee om een speelse, surreële kijk te creëren op de geschiedenis van het gebouw, met een gevoel van verwondering en spektakel, iets dat parallel ligt aan de nieuwe creatieve community van The Loom. Een idee was om gebruik te maken van de grote, nauwe en erg sprekende muurtekening in het hart van het gebouw, met een verhaal dat zich ontrafelt terwijl mensen door het gebouw omhoog lopen.