Geïnspireerd door de wereld van geologie

Het Deense landschap heeft niet bepaald een overvloed aan bergen of heuvels. Om die reden is onze fascinatie voor rotsformaties en hoge uitkijkpunten mogelijk zelfs groter dan die van onze Scandinavische buren.

Troldtekt, Tivoli Congress Center
Photo: Thomas Mølvig, architect

Gezien het gebrek aan natuurlijke bergen in Denemarken, is de enige optie om ze zelf te bouwen, een bekend thema dat architecten en ingenieurs al tientallen jaren bezighoudt. Een bijzonder voorbeeld is het Tivoli Hotel & Congress Centre, dat is gelegen aan Kalvebod Brygge in Kopenhagen, dicht bij de nieuwe Metropol Zone van de stad.

Tivoli Hotel & Congress Centre is een groot complex dat zal bestaan uit een congrescentrum en drie hotels in verschillende prijscategorieën, wanneer het over een paar jaar volledig af is. Het architectenbureau Kim Utzon Arkitekter heeft het project ontworpen en de klant is Arp-Hansen Hotel Group A / S, één van de grote spelers op de snelgroeiende hotelmarkt in Kopenhagen.

De architect Kim Utzon zegt: "De hele structuur is gebaseerd op het masterplan van Lundgaard en Tranberg voor het gebied. Het gaat om rotsachtige gebouwen langs een groene boulevard, die acht meter boven Kalvebod Brygge zal worden opgetrokken en Bernstorffsgade verbindt met Dybbøls Bro. "

De ongewone buurt begint bij de vooraanstaande vestiging van de SEB Bank, gaat verder langs het nieuwe Rijksarchief en eindigt tot nu toe met het dak landschap van het Tivoli Congress Center. Een elegante brugconstructie markeert de toekomstige voortzetting van de verhoogde promenade.

Centraal congrescentrum
Het Tivoli Hotel telt dertien verdiepingen en heeft een dakterras met spectaculair uitzicht op Kopenhagen. Een ingenieuze indeling van de ruimte geeft de façades een extreem dynamische uitstraling, die doet denken aan rotsachtige berghellingen. Bovendien is de spectaculaire vorm van het gebouw sterk geïnspireerd door enkele interessante stukjes steen die Kim Utzon mee naar huis nam tijdens een vakantie in het zuiden van Frankrijk.

Als een grote rotsformatie ligt de enorme congreshal halverwege de twee bestaande hotels en als resultaat van de grote overspanningen steekt deze door de groene promenade als een rots. Een rij driehoekige daklichten zorgt voor visueel contact tussen de niveaus en voldoende daglicht voor de toegangssecties. Trappen bieden toegang vanaf de verhoogde groene promenade tot de hal en de foyer van het congrescentrum.

De foyer ligt dus onder begane grond niveau. Er is daarom veel moeite gedaan om ervoor te zorgen dat de ruimtes niet op kelderkamers lijken. Met hun driehoekige daklichten helpen de schuin op origami geïnspireerde muren rond de congreshal het daglicht naar  beneden te richten in de foyer. Er zijn ook grote glazen façades naar het zuiden.

Goede akoestiek
Troldtekt akoestische panelen zijn in de meeste kamers gebruikt en Kim Utzon zegt: "De akoestiek in de hal is goed in balans dankzij de Troldtekt panelen tussen de ribben van de TT-betonelementen. Dit is één van onze eigen beproefde standaardoplossingen die ons nooit in de steek heeft gelaten en die prachtig werkt, zelfs wanneer het geluidsniveau hoog is. De conferentiezaal biedt plaats aan 2.500 mensen en wanneer de andere kamers worden gebruikt, kan het aantal personen in het gebouw op elk moment meer dan 4.000 zijn. De twee zalen bieden plaats aan respectievelijk 200 en 400 personen en beide zijn uitgerust met eersteklas geluidsapparatuur en AV-apparatuur.

De grote lobby beslaat ca. 1.700 m² en is ontworpen voor een breed scala aan doeleinden. Samen met de Öland stenen vloer brengen de bleke tinten van de cementgebonden houtwol de enige kleuren in de kamer, die verder alleen wit geverfde oppervlakken heeft. De cementgebonden houtwolpanelen verbergen ook installaties in het plafond, zoals stroomkabels en sproeisystemen.

De congreshal bestaat uit twee verdiepingen en heeft een zwart geverfd Troldtekt Plus plafond, een eenvoudige oplossing die toch het gewenste effect garandeert. Het plafond zit vol met installaties zoals verlichting, ventilatie, sproeisystemen, podiumverlichting en luidsprekers. Cementgebonden houtwol is daarom een harmonieuze en rustige achtergrond voor alle apparatuur die u in een multifunctionele hal van dit type zou verwachten. Gelukkig werken de vier zeer grote, zwart geschilderde en driehoekige tralieliggers als een sterk architectonisch element dat de ruimte domineert met een overspanning van bijna 40 meter.

De wanden in de congreshal hebben berkenfineerpanelen met groeven als aanvulling op de akoestische absorptie van het plafond. We hebben besloten om het relatief grove oppervlak van de cementgebonden houtwol in de plafonds te gebruiken, omdat dit op enige afstand van gebruikers ligt. Op deze manier draagt de unieke textuur van het materiaal bij aan het verbeteren van de gedifferentieerde beleving van de ruimte, zonder te ruw te lijken, "aldus een tevreden Kim Utzon.