Opvallende architectuur met duurzame materialen

Gelegen in het centrum van Kopenhagen, tussen een voormalige elektriciteitscentrale, eengezinswoningen en de architecturale parel Dronningegården, een modernistisch wooncomplex, ligt Turbinehuset. Dit kantoorgebouw met een restaurant en supermarkt op de begane grond, gaat hier op in het algemene straatbeeld.

Troldtekt akoestische plafonds zijn de natuurlijke keuze voor het verzekeren van een superieure akoestiek en een gezond binnenklimaat in bijvoorbeeld kantoorgebouwen
Photo: Helene Høyer Mikkelsen, architect, MAA

Rode bakstenen en prachtige tombak omlijsting van de ramen typeren Turbinehuset in Adelgrade. 6 verdiepingen is het een enorme bouwwerk: echter distantieert het zich van de compacte stadsomgeving om ruimte te creëren voor een elegante entreehal en extra licht toe te laten in de kantoorruimtes. Diverse firma’s huren kantoorruimte in Turbinehuset, maar ze maken allemaal gebruik van het gezamenlijke lunchcafé op de begane grond, dat in de avond veranderd in het restaurant Honey.

Turbinehuset werd bedacht en ontworpen door Danielsen Architectuur A/S in samenwerking met Tetris, als een blijvend en goed gebouwd kantoorgebouw, terwijl het in veel opzichten ook modern en flexibel is. Het gebouw is goud gecertificeerd volgens het German Sustainable Building Council (DGNB) systeem en is dus duurzaam op verschillende niveaus.

Rustiek lef

De entreehal en de hoofdtrap zijn een belangrijk deel van de architecturale identiteit van het gebouw, en hebben een mooie balans tussen rustieke materialen en scherp omlijnde details. Het trappenhuis wordt gevuld door daglicht, evenals de kantoorverdiepingen die overspoeld worden door natuurlijk licht, zowel van de straat als het centrale binnenplein. Alle plafonds in het gebouw zijn voorzien van grijze Troldtekt panelen, die een goede akoestiek garanderen. Daarbij kunnen de op maat gemaakte plafondlichten naar wens worden afgesteld aangezien de armaturen zijn geïnstalleerd op rails.

De rustieke uitstraling is voornamelijk aanwezig op de bovenste drie verdiepingen waar de IC groep is gevestigd, aangezien het bedrijf een rauw en levendig interieur wilde, koos het voor een betonnen vloer. De medewerkers zijn enthousiast over Turbinehuset’s centrale locatie en het moderne, flexibele design van duurzame materialen. “Ondanks het rauwe interieur, is de akoestiek overal extreem goed”, aldus Line Johansen van IC Group.