Licht tot leven brengen

Het was in de Deense stad Østbirk dat de raamproductie in 1946 werd gestart, en nu kan men hier  het verhaal van VELUX en het pad naar bouwen met meer daglicht en voor een beter binnenklimaat ervaren. De VELUX Collectie in Østbirk is niet alleen zeer informatief, maar ook een esthetische ervaring.

Akoestische plafonds van Troldtekt in kantoren en commerciële gebouwen
Photo: Architect Helene Høyer Mikkelsen

‘Bringing Light to Life’ is het thema van de nieuwe showroom, die deel uitmaakt van de VELUX Collection in Østbirk in Oost-Jutland. Het oude, rode bakstenen gebouw is op indrukwekkende wijze omgetoverd tot een locatie voor een historische tentoonstelling en een showroom voor het tonen van de veelheid aan mogelijkheden en raamtechnologieën die tegenwoordig beschikbaar zijn om daglicht in onze huizen te brengen.

In de showroom is een verdieping gedeeltelijk verwijderd om plaats te maken voor een enorme open ruimte met een gewelfd plafond en natuurlijk rijen VELUX ramen langs het gehele dakoppervlak, waardoor de ruimte met daglicht wordt overspoeld. Een centrale tafel is omgeven door een hoge constructie van schuine kolommen om verschillende schuine dakoppervlakken te illustreren die de ramen omlijsten. Dit wordt gebruikt om de nieuwste technologische en designoplossingen van VELUX ramen te presenteren. Een sfeer van discrete elegantie doordringt de hele kamer, met geïntegreerde verlichting die de manier waarop daglicht wordt gepresenteerd, verbetert.

Focus op binnenklimaat

Voor VELUX gaan dakramen ook over het creëren van een gezond binnenklimaat. Goed gesloten ramen die kunnen worden geopend om de frisse lucht binnen te laten, zijn essentieel voor het binnenklimaat in een woning. 'Bringing Light to Life' is gemaakt met witte Troldtekt akoestische panelen op de plafonds en de binnengevels, wat zorgt voor een aangename akoestiek en daardoor voor een goed binnenklimaat.

Het ene uiteinde van de ruimte herbergt alle praktische voorzieningen. Daarbovenop is een vergaderruimte gerealiseerd met glazen wanden voor een naadloze visuele integratie met de kamer met hoog plafond. VELUX-rode stoelen contrasteren prachtig met het verder eenvoudige en witte interieur.

Op de hoge gevel die is bekleed met akoestische Troldtekt panelen, zijn een aantal monitoren naast elkaar geplaatst in een mozaïekpatroon voor het weergeven van wisselende beelden van verschillende VELUX-referenties. De combinatie van glanzende schermen, rustieke muren en Troldtekt akoestische panelen is een van de vele ingenieuze interieurdetails.

In 2017 ontving Troldtekt de Building Component Award van de stichtingen VILLUM FONDEN en VELUX FONDEN. Bij de prijsuitreiking zei de prijscommissie:

“Troldtekt akoestische panelen zijn een goed voorbeeld van hoe een relatief eenvoudig bouwonderdeel met beperkte toepasbaarheid verder is ontwikkeld, zodat de panelen vandaag de dag esthetiek en functionaliteit combineren en in veel verschillende soorten bouwprojecten kunnen worden gebruikt. Gecombineerd met Troldtekt's duidelijke milieuprofiel en gedocumenteerde duurzaamheidswerk, creëert het product aanzienlijke waarde voor de belanghebbenden en gebruikers van de bouwsector."