Het kantoorgebouw van Gærtovet

Het Carlsberg City District ontwikkelt zich tot een gevarieerde en levendige wijk in het centrum van Kopenhagen. Het nieuwe kantoorgebouw op de hoek van Vesterfælledvej en Ny Carlsberg Vej helpt het gebied duidelijk af te bakenen, en er is een nieuw binnenplein ontstaan.

Photo: Helene Høyer Mikkelsen

Het Visma-kantoor staat bekend als E.C. Hansen Hus, genoemd naar Emil Christian Hansen, een baanbrekende gistwetenschapper die in het Carlsberg-laboratorium werkte.  In feite is het adres van het gebouw Gærtorvet ("gistplein"). Hoewel er in het Carlsberg City District veel nieuwe gebouwen worden gebouwd, worden deze gebouwd met respect voor de geschiedenis en de architectuur van het voormalige brouwerijterrein. E.C. Hansen Hus heeft dan ook ingewikkeld metselwerk en gepatineerd messing als een knipoog naar sommige van de oude Carlsberg-gebouwen.

De begane grond is open, met verschillende ingangen en meerdere glazen delen. Daarboven heeft het gebouw een meer massieve uitstraling, met drie verdiepingen kantoren en een penthouse. De uitstraling van het gebouw is zeer harmonieus, maar het gevelontwerp is zeer gevarieerd. De twee binnenplaatsen en het atrium onderscheiden zich door verticale lamellen in de gevel langs Vesterfælledvej.

Interieur van contrasten

Het 16.000 vierkante meter grote gebouw is eenvoudig opgezet rond een atrium bij de hoofdingang met binnenplaatsen aan beide zijden. De grote ruimtelijke verschillen helpen bij de navigatie en bieden de werknemers die in het gebouw werken visuele variatie, plus voldoende daglicht. Grijze Troldtekt plafonds zorgen overal voor een goede akoestiek en een aangename sfeer in het verder open en kale interieur, met zichtbare plafondinstallaties en kale betonnen muren. De vloeren op alle verdiepingen zijn van hout, behalve op de begane grond waar zich de kantine bevindt, met eetruimtes zowel in het atrium als uitkijkend op de straathoek.