Designplafond zorgt voor betere akoestiek en werkomgeving

Slechte akoestiek zorgde voor afleiding voor de werknemers van Wacker Neuson, dat bouwmachines produceert en verkoopt. De designoplossing Troldtekt Line werd de elegante oplossing voor het probleem.

Geluidsabsorberende cementgebonden houtwolpanelen van Troldtekt worden vaak gebruikt als akoestisch plafond in commerciële gebouwen
Photo: Tommy Kosior, Troldtekt A/S

Voor veel kantoormedewerkers is het een bekend probleem; het lawaai van de open kantooromgeving wanneer collega's met elkaar of met klanten aan de telefoon praten.

Het kan leiden tot extra ziekteverzuim en productiviteitsverlies, concludeerde een onderzoek van het National Research Centre for the Working Environment.

Buitensporig geluidsniveau

Een van de bedrijven met een urgent akoestisch probleem was Wacker Neuson, een internationale fabrikant en distributeur van bouwmachines met vestigingen in Fredericia en Roskilde.

“Op ons hoofdkantoor in Fredericia hebben we zes tot acht werknemers in een open kantoor, die een groot deel van de werkdag doorbrengen met telefoneren met klanten. Het was ongepast en onproductief voor ons om zo dicht bij elkaar te zitten in een open kantoor met gipsplafonds die geluid reflecteren in plaats van absorberen.

In onze vorige kantooromgeving hadden werknemers de neiging om luider te praten zodat de klant aan de andere kant hen kon horen, en dus nam het geluidsniveau verder toe, ” zegt Allan Nissen, sitemanager bij Wacker Neuson in Denemarken.

Troldtekt de probleemoplosser

Om het geluidsprobleem op te lossen, richtte het management van Wacker Neuson hun aandacht op de nieuwe Troldtekt Line designoplossing. Het plafond kan het akoestische probleem oplossen en ook een elegante uitstraling aan het kantoor toevoegen in lijn met de geplande renovatie. Troldtekt Line is een akoestisch paneel met oppervlaktegroeven in de lengte. De groeven lopen over het hele oppervlak door en bieden een naadloze look.

Bij Wacker Neuson zijn witgeverfde Troldtekt Line akoestische panelen gemonteerd op een schuin plafond in het open kantoor, terwijl voor kleinere kantoorruimtes de klassieke Troldtekt akoestische panelen werden geselecteerd - ook in wit.

“Het ontwerp op de nieuwe plafonds is geweldig en we zijn het er allemaal over eens dat de groeven in de panelen de plafondoplossing een exclusieve uitstraling geven die goed past bij de algehele modernisering van het kantoor. Tegelijkertijd merken we dat het plafond aan de belangrijkste eis heeft voldaan - namelijk het geluidsprobleem oplossen. Samen met een verbeterde verlichtingsoplossing in het plafond heeft het de werkomgeving aanzienlijk verbeterd, ”zegt Allan Nissen.

De karakteristieke groeven in de Troldtekt Line zijn ook terug te vinden in een aantal andere varianten van de designoplossing van Troldtekt.