Een stad binnen een stad

In het kleurrijke Christianshavn-district van Kopenhagen is het grootste kinderinstituut van Denemarken geopend, maar door de bebouwde kom in kleinere en zeer diverse eenheden op te delen, voelt Børnebyen Christianshavn als een kleine, op zichzelf staande stad.

Troldtekt, Børnebyen Christianshavn
Photo: Helene Høyer Mikkelsen, architect

Børnebyen Christianshavn is gelegen op een driehoekig stuk grond op de Prinsessegade in het hart van Christianshavn en is een instituut voor kinderen van 0-15 jaar oud. In totaal gaan er dagelijks zo’n 710 kinderen naartoe. Het is onderverdeeld in een kinderdagverblijf, een kleuterschool en een naschoolse recreatieclub, maar samen vormen de verschillende gebouwen een organisme dat bestaat uit verschillende eenheden, elk met een eigen identiteit. De schaal en architectuur van de gebouwen komen overeen met de lokale omgeving, niet groot en niet monotoon. En zoals in een echte stad heeft Børnebyen Christianshavn zijn eigen stadspoort, brandweerkazerne, restaurant, stadhuis, pleinen en buurten.

Kleuren en oppervlakken

De stadspoort is geel, terwijl de 'brandweerkazerne' rood is. De gevels zijn gemaakt van hout, metaal, baksteen en glas. Een gevarieerde en diverse mix van materialen en kleuren bootst een kleine stad na, waar alles een functie en een eigen speciale plaats heeft. De speeltuinen en groene gebieden vullen de openingen tussen de gebouwen op en vormen een samenhangende buitenruimte, wat een belangrijk aspect is van alles wat Børnebyen te bieden heeft. De gebouwen hebben talloze grote raamsecties en patio's die de binnen- en buitenomgeving met elkaar verbinden.

De kinderinstelling wordt gesierd door de eigen creatieve activiteiten van de kinderen, terwijl het interieurontwerp functioneler is. De plafonds zijn hoofdzakelijk bekleed met Troldtekt akoestische panelen in naturel crème of wit geschilderd, als een terugkerend materiaal op de verschillende verdiepingen en in de verschillende gebouwen. Troldtekt panelen dempen de nagalmtijd en zorgen zo voor een goede akoestiek, met name in de kamers met dubbele hoogte. Bovendien passen Troldtekt akoestische panelen met hun aantrekkelijke oppervlakken mooi in de rest van het palet aan gebruikte texturen en materialen.