Succesvol interieur- en exterieur ontwerp

De kleuterschool Børnehuset Frederiksvej krijgt een hoop positieve aandacht voor het design, zowel binnen als buiten, door COBE Architecten, en voor de vindingrijke oplossingen voor een aantal functionele uitdagingen, die werden bereikt gebaseerd op een simpel maar expressief architecturaal idioom.

Troldtekt, Børnehuset Frederiksvej
Photo: Helene Høyer Mikkelsen, architect

De nieuwe kleuterschool is een van de grootste dagopvang faciliteiten in Frederiksberg, centraal Kopenhagen, met ruimte voor 182 kinderen. Gelegen tussen residentiële flatgebouwen en meer verspreide laagbouw, creëert de schaal van het gebouw een fijne overgang., opgebouwd uit elf kleine, aaneengesloten gebouwen met kleine variaties. De look doet denken aan een karikatuur van een kindertekening van een huis.

Ondanks de grootte, heeft het instituut een huiselijk en intiem gevoel, mede dankzij de herkenbare huisvormen en tussenruimtes. De helling in het dak komt ook binnen terug om een indrukwekkende diversiteit aan ruimtelijke variatie te creëren om de kinderen uit te dagen. De huisjes zijn terugkerende elementen in de vorm van bijvoorbeeld huisvormige opbergboxen gemaakt van multiplex, speelhuisjes, kinderbedjes en huizen in verschillende andere contexten.

Interieurontwerp met structuur

Het interieurontwerp van COBE Architecten is duidelijk monochroom, maar met structuur en textuur. De kleuren zullen worden verzorgd door de kinderen en hun creatieve uitspattingen. Ook opvallend is de variatie in materialen die de ruimtelijke variatie ondersteunt.

De inox netten in de atria met zijn fijne structuur en schaal dient ook voor decoratieve doeleinden. De multiplex huisjes en Troldtekt akoestische plafonds zijn rustiek met een eerlijke structuur en een dynamisch oppervlak. Troldtekt werd gebruikt voor zowel systeemplafonds op de begane grond alsook de eerste verdieping en de hellende plafonds. Met de ingebouwde Troldtekt lichtfittings, zijn de plafonds een kalm oppervlak die tegelijkertijd ook een uitstekende akoestiek garanderen voor de kinderen en de medewerkers.