Nordic Ecolabel voor kinderopvang

Het kinderdagverblijf Regnskoven in Bagsværd is een van de eerste kinderdagverblijven met een Nordic Ecolabel in Denemarken en de tweede instelling die een label krijgt onder de regeling in de gemeente Gladsaxe. Gebouwen met een Nordic Ecolabel zijn goed voor de menselijke gezondheid, het milieu en de economie.

Geluidsabsorberende cementgebonden houtwolpanelen van Troldtekt worden vaak gebruikt als akoestisch plafond in instituten voor kinderen en jongeren
Photo: Helene Høyer Mikkelsen, architect

Het nieuwe kinderdagverblijf Regnskoven bevindt zich tussen vrijstaande huizen in Bagsværd, een buitenwijk van Kopenhagen. Het is ontworpen als een langwerpig gebouw met ruimtes met uitzicht op de speeltuin in het zuiden. Het gebouw en de speeltuin zijn ontworpen voor peuters aan de ene kant en kleuters aan de andere kant. Op het dak werden dakramen en zonnepanelen geplaatst, samen met gele muurpeper, die over de goten hangt.

Het dak is een uitstekend voorbeeld van de manier waarop het Nordic Ecolabel is verwerkt in de architectuur, zowel in het geheel als in de detaillering. Het etiketteringsschema bevat een aantal verplichte eisen waaraan moet worden voldaan, alsook een puntensysteem voor goedgekeurde materialen. Al het hout moet gecertificeerd zijn en hout speelt een belangrijke rol in Regnskoven bij het definiëren van de identiteit van het gebouw, zowel van binnen als van buiten.

Natuurlijk licht is een ander belangrijk criterium, wat snel duidelijk wordt als je binnenstapt. Het daglicht wordt zorgvuldig verdeeld door dakramen in de gang en de kamers, terwijl de ramen een goede mix zijn van grote secties om licht binnen te laten en kleine ramen op kinderhoogte.

Gezonde oppervlakken

Het verticale vlak van het gebouw met dakramen en schuine dakoppervlakken wordt geaccentueerd door het gebruik van Troldtekt akoestische panelen op de plafonds en langs de muren, eindigend met een horizontale houten strook langs de onderkant. Troldtekt panelen werden gekozen vanwege hun akoestische eigenschappen en houttextuur. Troldtekt is ook een robuust plafondmateriaal.

Instellingen die zijn gecertificeerd volgens het Nordic Ecolabel-schema moeten voldoen aan extreem strenge eisen met betrekking tot het gebruik van bouwmaterialen die stoffen bevatten die schadelijk kunnen zijn voor het milieu of de menselijke gezondheid. Daarom is tijdens de bouw veel aandacht besteed aan het gebruik van gecertificeerde materialen die geen schadelijke stoffen uitstoten. Alle meubels zijn nieuw en werden gekozen op basis van dezelfde criteria. Bovendien willen de architecten van het kantoor van de gemeente Gladsaxe de best mogelijke lichtomstandigheden creëren, en de oplossing bestaat uit verschillende soorten armaturen die hoogwaardige verlichting produceren, terwijl het karakter en het verschillende gebruik van de ruimtes wordt onderstreept.