Nabijheid en openheid in Farum

De kinderen in Farum Nordby, ten noorden van Kopenhagen, hebben een nieuw kinderdagverblijf met een veilig en vriendelijk binnenklimaat, maar met een open blik naar de buitenwereld.

Troldtekt akoestische plafonds zijn de natuurlijke keuze voor het verzekeren van een superieure akoestiek en een gezond binnenklimaat in bijvoorbeeld instellingen voor kinderzorg
Photo: Helene Høyer Mikkelsen, architect

Het kinderdagverblijf, met een eenvoudig en flexibel ontwerp, bestaat uit drie grote trapeziumvormige gebouwen met zacht hellende daken, die zich in verschillende richtingen als drie grote rotsen in het landschap uitstrekken. De gebouwen komen samen op een centrale plaats met een entree, een garderobe en een keuken. Het architectonische idee is duidelijk van buitenaf waarneembaar in de vorm van de drie zwarte ‘rotsen’ en de witte ‘rots’ in het midden.

De individuele units hebben allemaal een meer ingetogen gedeelte alsook een open gedeelte met een hoog plafond, van waaruit u toegang heeft tot de speeltuin. Er is ruimte voor in totaal 80 baby’s en kleuters en 35 schoolkinderen, die elke ochtend met de bus van het kinderdagverblijf naar school worden gebracht.

Gezond binnenklimaat

Farum Nordby Børnehus ligt in de nabijheid van een meer en bossen en de directe omgeving wordt duidelijk weerspiegeld in de keuze voor warme materialen, zegt architect Nan Bröchner van tnt architects.

De linoleumvloer heeft een warme, lichte kleur en de grote raamnissen in de kamers zijn van multiplex. De plafonds zijn bekleed met Troldtekt akoestische panelen in naturel crème om een superieure akoestiek te garanderen, terwijl ze ook een gouden tint aan elke kamer toevoegen.

Dakramen in de kleinere ruimtes zorgen voor een comfortabel niveau van natuurlijke verlichting - mooi aangevuld door armaturen die zorgvuldig zijn aangepast aan de kamers en spots die de muren verlichten met tekeningen en creaties van de kinderen. Het binnenklimaat heeft een hoge prioriteit gehad in het kinderdagverblijf, om ervoor te zorgen dat zowel kinderen als werknemers frisse lucht, superieure akoestiek en comfortabele, sfeervolle verlichting ervaren.