Decoratief en visueel opvallend plafond

Bij het ontwerp van de nieuwe kinderopvang in Risskov bij Aarhus besloten de architecten Johansen & Rasmussen nieuwe wegen in te slaan en een ander plafondontwerp uit te proberen.

Photo: Helene Høyer Mikkelsen, architect

De geïntegreerde instelling voor kinderopvang op Frijsenborgvej werd ontworpen rond een bestaande gymzaal, die een activiteitenruimte voor de kinderen werd. Twee nieuwe vleugels hebben nu ruimte gecreëerd voor in totaal acht groepsruimten. De omliggende speelplaats voelt altijd dichtbij, omdat de gebouwen verschillende overdekte nissen hebben, terwijl de twee vleugels een grotere buitenruimte omsluiten.

De instelling is gebouwd in gele baksteen, wat kenmerkend is voor gebouwen in de buurt. De in Aarhus gevestigde architecten Johansen & Rasmussen hebben ruime ervaring met het ontwerpen van institutionele gebouwen, en de gecombineerde crèche en kleuterschool bevat een aantal ingenieuze oplossingen die zorgvuldig zijn afgestemd op de behoeften van de kinderen.

Geïnspireerd door het multi-directionele ontwerp van het gebouw, kozen de architecten voor een Troldtekt design plafond voor sommige kamers. Het gebruik van Troldtekt tilt line creëert visuele effecten op zowel kleine als grote schaal. Het oog volgt de ononderbroken groeven die de voegen tussen de panelen markeren, terwijl slechts enkele van de schuine groeven doorgaan van de ene rij panelen naar de volgende, wat een licht willekeurig element toevoegt. De ervaring van het plafond varieert ook aanzienlijk afhankelijk van de hoek van het licht dat door de ramen naar binnen valt.

Troldtekt tilt line is gebruikt in de garderobes en in de tussenliggende ruimtes langs de gangen. Op de andere plafonds zorgen witte Troldtekt akoestische panelen in een ultrafijne structuur voor een sfeer van rust terwijl ze contrasteren met de levendiger tilt line afwerking.