Een complex van velen “huizen”

Galaxen – The Galaxy – is een grote kinderopvanginstelling in een kenmerkende stijl, opgebouwd uit mooie, solide materialen om een ​​inspirerend decor te bieden voor het dagelijkse leven van de kinderen.

Troldtekt Galaxen
Photo: Helene Høyer Mikkelsen, architect

Een groot overhangend dak onder de prachtige boomtoppen is het plaatje dat u begroet als u het instituut Galaxen in Jyderup,  West-Seeland nadert. Het gebouw herbergt zes kleutergroepen en drie babygroepen, die de ruimtes langs de gevels bezetten. Het complex bestaat uit vijf langgerekte ‘huizen’ in verschillende hoogtes met gewelfde plafonds. Het hart is een open atrium, dat extra daglicht naar de kamers trekt. Ruimtelijke variatie wordt bereikt door het verspringen van wanden en plafondhoogtes om een ​​spannende gevel te creëren met zijn bijna golvende profiel in hout en zink. De interieurindelingen worden weerspiegeld in de kenmerkende puntgevels. Een beeld dat herkenbaar is voor de kinderen en dat de schaal van het verder grote gebouw verkleint. Ook de keuze voor hout en zink sluit aan bij de kindvriendelijke schaal, evenals de robuuste materialen die prachtig gepatineerd zijn om een ​​interessante variatie te creëren.

Luchtige ruimtes

Binnen lag de nadruk op het creëren van een comfortabele en gastvrije omgeving voor kinderen en personeel. De hoge plafonds zorgen voor een prettige en luchtige sfeer en een indrukwekkend ruimtegevoel. Om een ​​goede akoestiek in de kamers met hoge plafonds te garanderen, koos Kullegaard Architecten voor Troldtekt akoestische panelen voor de plafonds en de binnenkant van de gevels. Wederom is gekozen voor natuurlijke variatie en interessante oppervlaktestructuren voor een spannende look. Dakramen in de grote ruimtes benadrukken het karakter. Ook de ruimtes met hoge plafonds worden optimaal benut en hun grootte wordt versterkt doordat er speelmeubels en ‘huisjes’ zijn geplaatst waar de kinderen kunnen rondkruipen en verstoppertje kunnen spelen.