Humlebien kleuterschool is duurzaam

De nieuwe kleuterschool in Svenstrup, ten zuiden van Aalborg, is ontworpen met het oog op het ondersteunen van een gezond dagelijks leven voor kinderen en personeel. Dit komt tot uiting in de architectuur en het gebouw is goud-gecertificeerd volgens het DGNB-systeem, de wereldwijde maatstaf voor duurzaamheid.

Troldtekt akoestische panelen op plafonds in kinderzorginstituut
Photo: Helene Høyer Mikkelsen, architect

Er zijn in totaal vier klaslokalen, die zich in paren bevinden aan het einde van de twee vleugels van het gebouw. Hierdoor krijgen de klaslokalen optimaal daglicht en zicht op de omgeving. In het midden van het gebouw is de gemeenschappelijke ruimte, die aan de ‘educatieve keuken’ grenst. Het is een flexibel gebied dat de vleugels verbindt en veelzijdigheid creëert in de functies van de kamers. De gemeenschappelijke ruimte is uitgebreid naar de gangen, waar kleine nissen zijn ontworpen voor gebruik door de kinderen.

Architectonisch kenmerkt de kleuterschool Humlebien zich door een hoge mate van overzicht en transparantie - vooral tussen buiten en binnen. Het ontwerp van het gebouw is op schaal gemaakt voor kinderen en heeft daarom veel ramen op kinderhoogte.

Gezonde materialen

Arkitektfirmaet Hovaldt heeft de kleuterschool ontworpen met de nadruk op waarden van inclusiviteit, gezondheid en leren. Dit is verwerkt in veel delen van het gebouw, alsook in de materiaalkeuze.

De plafonds zijn bedekt met witte Troldtekt akoestische panelen voorzien van zichtbare T-profielen, die zijn geselecteerd voor een goede akoestiek en een uitstekend binnenklimaat in de kleuterschool. De uniforme plafonds creëren een samenhangende uitstraling tussen alle kamers in het gebouw, waar de linoleumvloeren verschillende kleuren hebben die aangeven waar schoeisel voor buiten kan worden gedragen.

In de overgangszone tussen de speeltuin en de gemeenschappelijke ruimte zorgt een grote overkapping voor beschutting en schaduw voor de kinderen. Het beschikt ook over Troldtekt akoestische panelen waarbij de binnen- en buitenruimte naadloos met elkaar zijn verbonden. Andere gebruikte buitenmaterialen zijn voornamelijk hout en tegels.