Een kleine stad voor kinderen

Een inspirerend en origineel kinderopvangcentrum dat opgaat in haar omgeving om haar eigen microkosmos te creëren.

Troldtekt, Midgard
Photo: Thomas Mølvig, architect

Gelegen tussen het kleine plaatsje Tølløse en het omliggende glooiende landschap ligt Midgård’, of “Midden Aarde”. Het gebouw is een mooie mix van het archetypische boerderijhuis en een rond gebouw met een schuin dak. Dit vormt een binnenplaats -Asgard- en heeft een intiemer en warmer gevoel, dat grotendeels te wijten is aan het veelvuldige gebruik van de Siberische lariks.

Jonge creatieve krachten

COBE is een van de vooraanstaande jonge architectuur firma’s die beschreven worden als “de nieuwe golf in de Deense architectuur”. Hun meest opmerkelijke ontwerpen omvatten het Station Nørreport in Kopenhagen, de BIBLIOTEKET bibliotheek in Noordwest Kopenhagen en het masterplan voor Paper Island in de haven van Kopenhagen. De kinderopvang – Børnehuset-in Tølløse is een van de kleinere projecten in de portfolio van de firma, met slechts 1350 vierkante meter.

Volgens COBE kan Midgård omschreven worden als een kleine, compacte en opwindende plek voor kinderen, die toch erg handelbaar is voor het personeel. Het gebouw combineert individuele, verkleinde en herkenbare kenmerken, met alle voordelen van een groot en geïntegreerd instituut. Eén samenhangende werkplaats, die bestaat uit 9 kleine units in het gebouw, en die in totaal 190 kleine universums bevat.

Rationeel, veelzijdig gebouw

De ruime indeling van Midgård is erg origineel. De hoofdgang ligt binnenin de cirkel en houdt de afstanden tussen de verschillende delen van het gebouw minimaal. Op bepaalde punten komt deze nauwe doorgang uit in gemeenschappelijke ruimtes met aansluitende keuken. Vanuit de gemeenschappelijke ruimtes is er altijd een ononderbroken uitzicht op de binnenplaats, en op warme zonnige dagen kunnen de deuren open, zodat buiten en binnen samenkomen. De groepslokalen zijn gelegen langs de buitenmuur, in direct contact met de grote natuurlijke speelplaats.

In zo’n grote instelling is de geluidsomgeving een uitdaging, maar de ambitie was om een betere nagalmtijd te bereiken dan de 0,4 seconden in de bouwvoorschriften. Als akoestisch absorberend materiaal werden Troldtekt akoestische panelen gekozen voor de plafonds. De panelen zijn geïnstalleerd met overlap, wat erg ongebruikelijk is. De panelen werden op maat gezaagd op de werf, maar alleen aan de kant die verborgen zit onder het volgende paneel. Op die manier volgen ze het ronde ontwerp van het gebouw, en vermijden de noodzaak om de rand af te werken.