Duurzame kinderopvanginstelling

De voorschoolse kinderopvanginstelling Rådyret in Støvring, Noord-Jutland, is een uitstekend voorbeeld van hoe mooie, duurzame en functionele architectuur voor kinderen kan worden gerealiseerd door ambitie en samenwerking.

Troldtekt akoestische plafonds in instituut voor kinderen en jongeren
Photo: Helene Høyer Mikkelsen, architect

In een nieuwe woonwijk in Støvring, ten zuiden van Aalborg, heeft de kinderopvanginstelling Rådyret haar deuren geopend voor kinderen tussen zes maanden en zes jaar. De indeling is georganiseerd langs een centrale gang met gemeenschappelijke ruimtes en ruimtes voor de verschillende groepen kinderen.

De instelling werd gebouwd met behulp van dwars gelamineerde houten elementen, met verticale houten bekleding op de gevels. Het dak is zo ontworpen dat daglicht vanuit de dakramen via de gang de kamers binnenvalt en het daglicht vanuit de ramen op het zuiden aanvult.

De akoestiek is gedurende het hele project een topprioriteit geweest en de hellende oppervlakken en schuine hoeken in veel van de kamers zijn een integraal onderdeel van het akoestische ontwerp. Troldtekt akoestische panelen op de plafonds helpen om aan de hoge akoestische eisen te voldoen en dragen ook positief bij aan de DGNB-certificatiecriteria.

Duurzaamheid vanaf het begin ingebouwd

Gitte Gylling H. Olesen is nauw betrokken geweest bij alle aspecten van het project als DGNB-auditor en Hoofd Duurzaamheidsspecialist bij Ramboll. Ze zegt: “Onze samenwerking met de hoofdaannemer en de klant was uitstekend, waardoor het DGNB Goud-certificaat kon worden behaald. Bovendien trad Ramboll op als adviserend architect en ingenieur, waardoor ons duurzaamheidsteam een natuurlijke rol kon spelen in het geïntegreerde ontwerpproces. ”

Om een DGNB Goud-certificering te behalen, zijn de meest energie-efficiënte en gecertificeerde materialen gekozen binnen het budgettaire kader. Omdat ook de prestaties van het gebouw in gebruik worden beoordeeld, worden inspanningen gedaan om de onderhoudsvereisten en dus de bedrijfseconomie te minimaliseren.