Zee op het plafond

In de privéschool "Skovbo" die gelegen is in het bos, brengen ze hun dagen graag door in het hertenkamp en ervaren ze de natuur van dichtbij. De kleuterschool heeft ook een eigen speeltuin en een gebouw waar spelen centraal staat.

Troldtekt, Skovbo Kindergarten
Photo: Helene Høyer Mikkelsen, architect

De kinderen eten de meeste maaltijden onder een grote overkapping die enige bescherming biedt tegen het weer. De overkapping strekt zich uit boven een groot houten dek, een centrale ruimte die de binnen- en buitenruimtes met elkaar verbindt. Het gebouw is gemaakt van baksteen met een gladde rode afwerking, terwijl het hout een natuurlijke afwerking heeft. De binnenbaan is zeer open, met een speelkamer, werkplaatsen, vestiaires, toiletten, een keuken en een vergaderzaal.

Het gebouw moet veel vuil en rook van het kampvuur verduren, terwijl het tegelijkertijd een aangename omgeving moet bieden voor binnenactiviteiten. De akoestiek is daarom ook een belangrijke parameter geweest, die architect Kim Egholm zeer serieus heeft genomen. Het resultaat is een schuin plafond en een akoestiek die indruk maakt op zowel bezoekers als medewerkers. Het creëert de ervaring dat de natuur, in de vorm van hout, naar binnen is gebracht.

Wave inspireert

Kim Egholm baseerde zijn ontwerp op de speelactiviteiten van kinderen en het gebruik van het gebouw. Dit inspireerde hem om het plafondoppervlak open te breken en een speelser uiterlijk te creëren. Een traditioneel Troldtekt plafond, gemaakt van panelen in de kleur naturel crème, wordt op plaatsen afgewisseld met de alternatieve Wave panelen, met een geheel andere uitstraling als gevolg van hun golfvorm.

Hoewel Wave een nog betere akoestiek garandeert, is het ook een sterk element in een anders onopvallend kameroppervlak. "Kinderen liggen vaak rond te kijken naar het plafond als onderdeel van hun spel. Ik heb daarom het plafond veranderd in een omgekeerde zee, waarin golfpanelen als vlotten ronddrijven. Dit maakt het plafond ook interessanter om naar te kijken, "zegt Kim Egholm.