Modern en stijlvol gelijkvloers huis

Er is veel nagedacht over elk detail in het nieuwe huis van Jacob en Miriam in Vejle, Denemarken. Het huis - geïnspireerd op de populaire Deense eengezinswoningen uit de jaren ‘70 - is een meesterwerk van Scandinavische eenvoud. Het resultaat is een stijlvol maar toch karaktervol huis.

Troldtekt akoestische plafonds in privéwoning
Photo: Anette Roien

Toen Jacob en Miriam Honnens Lund voor het eerst op zoek gingen naar een plek om te wonen, maakte het bouwen van een nieuw huis geen deel uit van hun plan. Tijdens het zoeken naar een huis kwamen ze echter op het idee om hun eigen huis helemaal zelf te ontwerpen en te bouwen. Het idee kreeg snel vorm. Korte tijd later verhuisde het echtpaar naar een nieuw gelijkvloers huis van bijna 200 vierkante meter.

"Het was geweldig om ons droomhuis te bouwen en te ontwerpen. Het was een zeer ongedwongen en geheel ander proces om een oud pand te renoveren en op te knappen, wat het oorspronkelijke plan was ", zegt Jacob Honnens Lund.

Samen waren hij en zijn vrouw Miriam betrokken bij het ontwerp van het huis en het kiezen van de bouwmaterialen.

Geïnspireerd op de jaren ‘70
Hun nieuwe droomhuis in Vejle straalt minimalisme uit, en een duidelijke voorliefde voor de platte daken uit de jaren zeventig. De gevel met gele bakstenen en de donkere ramen doen denken aan de traditionele eengezinswoningen uit die periode, terwijl de grote, grijze vloertegels en lichte interieurs kenmerkend zijn voor de eenvoudige, Scandinavische stijl.

"Gedurende het hele bouwproces hebben we geprobeerd ervoor te zorgen dat het interieur strak en toch harmonieus is. We denken dat we het beste van beide werelden hebben en hebben nu een huis dat zowel elegant als persoonlijk is ", zegt Jacob Honnens Lund.

Een uniforme look
Het is duidelijk dat elk detail zorgvuldig is overwogen als het gaat om zowel de lay-out als de materiaalkeuze. Verschillende materialen zijn bijvoorbeeld zowel binnen als buiten gebruikt - dit geldt bijvoorbeeld voor de akoestische panelen van Troldtekt, de grijze vloertegels en de gele bakstenen.

"We wilden een strakke uitstraling creëren. Daarom zitten de akoestische plafondpanelen in metalen profielen die zijn uitgelijnd met de vloertegelverbindingen. Vanaf het begin wisten we dat we een oplossing wilden die goed was voor de akoestiek, en daarom kozen we voor Troldtekt akoestische panelen voor alle plafonds in het huis - en het was een zeer goede beslissing ", zegt Jacob Honnens Lund

"Voordat we hierheen verhuisden, woonden we in een mooi, oud rijtjeshuis, maar de akoestiek was vreselijk. Het is helemaal niet goed, vooral niet met kleine kinderen. Het was belangrijk voor ons om een huis te bouwen waar we vrienden en familie konden samenbrengen zonder dat het te luidruchtig was, "voegt hij eraan toe.

Hart van het huis
Het gezin brengt het grootste deel van de tijd door in de keuken-woonkamer, de grootste ruimte in het huis. Samen met het minimalistische meubilair en de zorgvuldig gekozen materialen voegen de vele eiken elementen licht, lucht en warmte toe aan de binnen omgeving.

"We hebben er bewust voor gekozen dat de keuken-woonkamer het hart van het huis zou zijn. Dit is waar we de neiging hebben om samen te komen, en daarom hebben we hier meer aandacht besteed - bijvoorbeeld door te investeren in een groot eiken keukeneiland, dat een favoriete ontmoetingsplek is geworden ", zegt Jacob Honnens Lund.

Vanuit de keuken / eetkamer openen grote schuifdeuren naar een ruime patio, die de indruk wekt van een extra kamer wanneer de deuren open zijn.