Een reeks kwaliteitshuizen

De woonwijk 'Sølykken' in Hjortshøj omvat moderne huizen in de buurt van Aarhus met ongerepte natuur voor de deur. De 18 halfvrijstaande huizen vormen een eigen weggetje, verbinden iedereen die op Sølykken woont en creëren een lokaal gemeenschapsgevoel.

Troldtekt, Hjortshøj terraced houses
Photo: Helene Høyer Mikkelsen, architect

Sølykken is een harmonieuze woonwijk met twee rijen huizen en uitzicht op een meertje en het open, omliggende platteland. Architectonisch zijn de huizen modern van stijl met eenvoudige lijnen en goed samengestelde gevels. Zwarte kozijnen en met hout beklede secties contrasteren mooi met de bleke bakstenen. Aan de ene kant van de korte straat staan halfvrijstaande huizen bestaande uit twee verdiepingen van 100 vierkante meter, terwijl de huizen het dichtst bij het meer 130 vierkante meter meten verdeeld over drie verdiepingen in plaats van twee. De wijk Sølykken is ontworpen en gebouwd door LTM Arkitekt, gespecialiseerd in hoogwaardige woningen. De nadruk ligt op structuren en materialen van een superieure kwaliteit.

Drie verdiepingen
In de woningen bestaande uit drie verdiepingen werkt de lay-out uitstekend met open verbindingen tussen alle kamers. Daglicht komt binnen om het gevoel van ruimte en luchtigheid in het gebouw te versterken. De plafonds in de keuken en eetkamer zijn hoog, maar de akoestiek is op geen enkele manier in gevaar gebracht. In alle 18 rijtjeshuizen zijn ultrafijne Troldtekt akoestische panelen op de plafonds geïnstalleerd, wat zorgt voor een aangename akoestiek en dus een goed binnenklimaat. Morten B. Larsen van LTM zegt: "Samen met de klant hebben we gekozen voor witte Troldtekt akoestische panelen met ultrafijne structuur. Het resultaat is een aantrekkelijk en mooi tijdloos plafond. Het belangrijkste voordeel is de fantastische akoestische eigenschappen. "LTM voerde akoestische berekeningen uit op de huizen en koos vervolgens Troldtekt als het plafondmateriaal met de beste akoestische eigenschappen en een profiel dat aansluit bij de nadruk op hoogwaardige materialen.