Moderne woning omringd door duinen

Op een zacht glooiend, wild groeiend perceel in Noord-Jutland ligt een nieuw gebouwd huis. Het huis ligt dicht bij de zee en verenigt het ontembare van het landschap van westelijk Jutland met zwarte akoestische plafonds met lange, gefreesde groeven.

Plafonds met Troldtekt akoestische panelen in privéwoningen
Photo: Tommy Kosior, Troldtekt A/S

Zee, zandhaver, duinen en paarden die buiten staan. Hier woont Anita Brix met haar man Kristian en hun drie kinderen. Het echtpaar heeft hun droomhuis, ontworpen door Baks Arkitekter, gebouwd op een glooiend, wild groeiend perceel in Noord-Jutland. Met zijn hoogwaardige materialen en unieke details past het elegant in het ruwe Noordzeelandschap.

"Ik heb er altijd van gedroomd om in nauw contact met de natuur en in de buurt van de zee te leven. Er heerst een speciale rust. Daarom kwamen we snel in actie toen we het perceel vonden. We hebben het oorspronkelijke huis afgebroken en het huis gebouwd waar we altijd van hebben gedroomd ', zegt Anita Brix.

Het pand is 250 vierkante meter op een enkele verdieping en heeft vier hectare grond met een paardenarena, stallen en een werkplaats.

Unieke details en kwalitatieve materialen
Messing handgrepen, hoge eiken deuren en een op maat gemaakte keuken zijn slechts enkele van de vele unieke kenmerken. Het echtpaar heeft elke oplossing zorgvuldig overwogen en er zijn geen compromissen gesloten over kwaliteit of functionaliteit.

“Het huis is precies gebouwd zoals we het wilden hebben. Het heeft lang geduurd, omdat alle oplossingen zo zorgvuldig zijn ontworpen. De deuren zijn bijvoorbeeld extra lang om te passen bij de zeer hoge plafonds en eik is op verschillende plaatsen gebruikt ”, zegt Anita Brix.

Aandacht voor detail, zowel binnen als buiten
Het interieur en de buitenkant zijn nauw geïntegreerd. Zwarte Troldtekt Line akoestische plafonds sieren het interieur. Toen ze deze designoplossing voor het eerst zagen, wisten ze dat het de algehele uitstraling van hun nieuwe huis zou perfectioneren. De buitenmantelbekleding is daarom op maat gemaakt om te passen bij de breedte van de gefreesde groeven in de plafonds.

“We hebben een tijdje overwogen om een plafond met houten strips te installeren, maar toen we de Troldtekt Line zagen, wisten we dat het de juiste keuze was. Het plafond verbindt alles, zowel esthetisch als akoestisch. De verticale lijnen zijn aangenaam om te zien, omdat de naden verborgen zijn. Het resultaat is een groot, uniform plafondoppervlak, terwijl de zwarte kleur een vleugje exclusiviteit en elegantie toevoegt, ”zegt Anita Brix.

Eén met de natuur
De grote ramen in de keuken-eetkamer bieden uitzicht op de zee en de duinen. Het was daarom ook belangrijk voor Anita en Kristian Brix dat het huis op natuurlijke wijze zou opgaan in het landschap. De buitenmuren zijn gemaakt van gele baksteen, sporadisch opgebroken door grenen lambrisering en de kozijnen zijn olijfgroen. Binnen zijn de panelen en deuren gemaakt van eikenhout en zijn de Troldtekt plafonds gemaakt van hout en cement, allemaal natuurlijke producten.

“Het is gewoon geweldig om de veranderende seizoenen en de rijke flora en fauna te ervaren en te observeren net buiten de woonkamerramen. Ondanks de plafondhoogte van bijna vijf meter, maken de gebruikte materialen en de grote ramen het huis deel van het omliggende landschap, ”zegt Anita Brix.

Plafond met kalmerend effect
De hoge plafonds, betonnen vloeren en panoramische ramen zijn akoestisch uitdagend. Het huis beschikt ook over een lange gang met vrij uitzicht van het ene uiteinde van het huis naar het andere.

“Vroeger woonden we in een huis met gipsplafonds. Vanaf het begin wilden we daarom graag een oplossing vinden die geschikt was voor alle geluiden van het dagelijkse leven, bezoekers en spelende kinderen. Ik durf niet na te denken over hoe de akoestiek zou zijn geweest zonder geluidsabsorberende plafonds. De zwarte kleur heeft ook een natuurlijk kalmerend effect ”, zegt Anita Brix.

De keuken-eetkamer is het hart van het huis, waar de familie het meeste tijd doorbrengt. De bakstenen muur, met een ingebouwde open haard, verdeelt de ruimte in een aantal meer intieme zones.