Akoestische plafonds creëren een gevoel van kalmte in stadsappartement

Andreas en zijn familie namen recent een simpele en effectieve akoestische oplossing in gebruik, vrij hangende akoestische plafondeilanden en ingelijste Troldtekt akoestische panelen, in hun appartement in Frederiksberg, Kopenhagen. Nu hoeft Andreas niet langer oordoppen te dragen in zijn eigen woonkamer.

Troldtekt Porcelænshaven, København
Photo: Tommy Kosior, Troldtekt A/S

Toen Andreas en zijn familie terugkeerde naar Denemarken na een bezoek aan het buitenland, keken ze uit naar de verhuizing naar hun nieuwe thuis, een mooi appartement dicht bij de Frederiksberg Tuinen in centraal Kopenhagen. Het pand is licht en ruim, de indeling modern en stijlvol. De indeling biedt veel opwindende details, waaronder dakramen in de hellende plafonds en een woonkamer en kinderkamer op verschillende niveaus. De kinderkamer wordt gescheiden door een erker vanaf de vloer tot aan het plafond.

Akoestiek: een grote uitdaging
Toch was er een kink in de kabel. Al snel na het intrekken merkte Andreas dat de akoestiek in het appartement verre van optimaal was. In dit geval was dat bijzonder problematisch omdat hij lijdt aan de ziekte van Ménières en daardoor aanzienlijk lijdt onder geluiden, een situatie die sterk verergerd wordt door slechte akoestiek.

“We waren net verhuisd van de Verenigde Staten naar Denemarken, dus we konden ons appartement niet zien voordat we erin trokken. Alhoewel het een beetje gênant is om te praten over gehoorverlies, is het helaas wel iets waar ik mee om moet gaan, en slechte akoestiek maakte het onmogelijk voor mij om in onze woonkamer te zijn, tenzij ik oordoppen droeg”, aldus Andreas.

Vrij hangende akoestische plafondeilanden en decoratieve afbeeldingen verzekeren een comfortabel geluid
De werklui gingen aan de slag en de familie heeft nu vier zwevende akoestische plafondeilanden met Troldtekt Plus, dat de hoge frequenties absorbeert voordat ze weerkaatsen in de grote woonkamer.

Naast de plafonds hangen er nieuwe kunstwerken aan de muren. Ingelijste akoestische panelen werden gebruikt als decoratieve elementen in het interieurdesign en Andreas mocht de motieven kiezen voor de kunstwerken.

Discrete en effectieve oplossing
De Deense trendexpert Mads Arlien-Søborg heeft Andreas’ appartement bezocht en zegt: “Ik vind het een erg goede en interessante oplossing. De akoestische panelen zijn verwerkt in eilanden. Het is discreet en komt niet over als een vreemd element in het interieur, wat erg belangrijk is. Daarbij vind ik het leuk dat Andreas heeft beslist om de akoestische panelen ook als schilderijen te gebruiken, als puur decoratief element in zijn woning, terwijl het tegelijkertijd een belangrijke functie heeft.”, aldus Mads Arlien Søborg.

Merkbaar en tastbaar verschil
Het gezin is erg blij met de manier waarop de Troldtekt oplossing functionaliteit combineert met esthetiek, en de nieuwe geluidsomgeving heeft een groot verschil gemaakt voor Andreas en zijn gezin in het dagelijks leven.

“Over akoestiek praten kan lastig zijn, maar het verschil is dat ik er nu niet meer over nadenk. Ik kan nu terug naar huis gaan en me bevinden in een veilige omgeving die prettig is voor mijn oren”, aldus Andreas.

Ménières
De ziekte van Ménières wordt veroorzaakt door problemen met de drukregeling in het binnenoor, met symptomen zoals duizeligheid, misselijkheid en braken, gehoorverlies, tinnitus en een gevoel van druk in het oor. De aandoening treft meestal slechts één oor. Voor sommige begint de ziekte aan een kant maar ontwikkeld zich later ook aan de andere kant. Vrouwen en mannen worden even vaak getroffen. De ziekte kan voorkomen op elke leeftijd, maar treft vooral mensen van 30-60 jaar.

Bron: Danish Association of the Hard of Hearing