Een duidelijke verbetering in huis

Er zijn verschillende verbeteringen aangebracht aan het huis in Sæby in Noord-Jutland, zodat het nu een geliefd en praktisch huis is. Het proces is echter nog niet helemaal voltooid.

Troldtekt, Renovated villa in Sæby
Photo: Helene Høyer Mikkelsen, architect MAA

Een groot schuin plafond groepeert alle grote kamers rondom een nieuwe patio, dat uitkijkt op de zee. Een op het oosten gericht raam dat vlak langs de dakrand loopt, laat het daglicht binnen op plafondhoogte en geeft een gevoel van licht en ruimte in de woonkamer. Het huis werd gebouwd in de jaren 80, toen het gebruikelijk was om tong-en-groef houten plafonds te installeren voor hun rustieke uitstraling, maar ze doen niets voor de akoestiek. In feite was het de problematische akoestiek met de lange, harde nagalmtijd die de familie ertoe bracht het houten plafond naar beneden te halen en het te vervangen door witte Troldtekt akoestische panelen. Tegelijkertijd kreeg het plafond een extra isolatie van 45 mm, waardoor de verwarmingskosten duidelijk lager werden. Het beste aan het nieuwe plafond is echter dat het de akoestiek van de ene dag op de andere aanzienlijk heeft verbeterd, zoals beloofd door de consultants van Troldtekt. Bovendien kreeg het gehele interieur een visuele boost met het lichte Troldtekt akoestische plafond, dat zich uitstrekt tot in de keuken en badkamer.

Eén van de bewoners van het huis, die elektriciens lesgeeft aan de University College van Noord Jutland, heeft in de loop van de jaren zoveel huisverbeteringen doorgevoerd, zoals het vervangen van de beglazing door een laag energetisch glas in alle ramen, de overstap maken van een oliegestookte ketel naar centrale verwarming en het installeren van zonnecellen op het dak, dat hij voldoende ervaring heeft opgedaan met betrekking tot klimaat en duurzaamheid die hij kan gebruiken in zijn lessen. “Het was een echte 'Wow'-ervaring om het houten plafond te vervangen door een geluidsabsorberend materiaal. Het werkt zo goed dat we nu Troldtekt akoestische panelen in de rest van het huis willen installeren. We maken deze verbetering echter niet alleen om financiële redenen, maar vooral vanwege 'sociale duurzaamheid' - d.w.z. voor de akoestische en visuele eigenschappen. '