Open ontwerp een akoestische uitdaging

Een minimalistisch interieur, met weinig deuren en grote ramen, geeft geluid de vrije loop in dit huis in Silkeborg, Denemarken. Een Troldtekt akoestisch plafond gaat daarom hand in hand met de open architectuur als een manier om een aangename sfeer in huis te creëren.

Troldtekt akoestische plafonds zijn de natuurlijke keuze voor het verzekeren van een superieure akoestiek en een gezond binnenklimaat in bijvoorbeeld privéwoningen
Photo: Anette Roien

Op een hoekperceel in Silkeborg ligt een modernistisch huis van 170 m2 met een plat dak en prachtige grote ramen. Het huis heeft een meer open ontwerp dan klassieke eengezinswoningen. De woonkamer, keuken, eetkamer en hal zijn één grote kamer, alleen opgesplitst door een centrale kern. De kern bestaat uit een toilet en een bijkeuken, met ingebouwde nissen langs de zijkanten voor een werkplek en studeerruimte.

Het open ontwerp, de grote ramen en leistenen vloeren creëren een uniek gevoel van ruimte, maar zijn een akoestische uitdaging.

“We kozen Troldtekt akoestische plafonds voor het hele huis. Zowel omdat een uniform plafond overal het beste visuele uiterlijk creëert en omdat het uiterst belangrijk is om de akoestiek in een huis als dit zorgvuldig te regelen. Geluid verspreidt zich heel gemakkelijk en de akoestische panelen hebben daarom een enorm effect ”, zegt Henrik Dissing, directeur van HD Bolig, die het huis heeft gebouwd en ingericht.

Focus op natuurlijke materialen
Het is belangrijk voor Henrik Dissing dat het huis een aangename sfeer en charme heeft, ondanks dat het gloednieuw is. Natuurlijke materialen zijn daarom veelvuldig gebruikt in de inrichting, wat ook goed is voor het milieu.

“Een huis moet natuurlijk en aangenaam zijn om in te wonen. We hebben gekozen voor een rustieke leistenen vloer en Troldtekt akoestische panelen om te contrasteren met de scherpe lijnen en het minimalistische interieur. Buiten worden de zwarte bakstenen muren gebroken door licht ThermoWood en een groot overdekt houten dek. Over het algemeen is een interessant samenspel tussen contrasterende materialen tot stand gebracht, ”zegt Henrik Dissing.

Het dek bevindt zich op hetzelfde niveau als de binnen vloer, dus de buitenruimte wordt een uitbreiding van het binnen gebied. Het heeft een perfecte zuidwestelijke ligging en is volledig afgeschermd van buren en verkeer, waardoor het een echt charmante buitenruimte is.