Licht en luchtig na grondige renovatie

Een alomvattend renovatieproject heeft een klassiek eengezinshuis uit de jaren zeventig getransformeerd tot een licht en modern huis voor een jong gezin van vier. Een nieuwe uitbreiding met een open keuken, een gewelfd plafond en Troldtekt akoestische panelen vormt de nieuwe centrale ruimte.

Troldtekt, private home Skanderborg
Photo: Tommy Kosior, Troldtekt A/S

Torben Svenning Hansen en zijn familie wierpen zich op de taak hun huis in Skanderborg in centraal Jutland op te knappen. De helft van de kamers in het huis uit 1973 hebben nieuwe functies en nieuwe spanten werden geïnstalleerd om de plafondhoogte tot drie meter te verhogen.

De voormalige keuken en entree zijn ingebouwd om een nieuwe slaapkamer voor één van hun kinderen te creëren, evenals een extra toilet. Als gevolg hiervan hebben hun tien jaar oude dochter en achtjarige zoon nu elk hun eigen slaapkamer.

Familiekamer of niet?
De nieuwe keuken is gevestigd in de voormalige zitkamer, die na de toevoeging van een uitbreiding van 22 vierkante meter is getransformeerd tot een lichte en ruime gemeenschappelijke leefruimte met een gewelfd plafond, waardoor er voldoende ruimte is voor koken en gezelligheid met familie en vrienden.

De beslissing om de keuken in de open ruimte te plaatsen, moest zorgvuldig worden overwogen.

"We waren ons zeer bewust van de mogelijk hoge geluidsniveaus in de nieuwe kamer. Vroeger was de keuken gescheiden, zodat je tijdens het koken de deur kon sluiten en naar de radio kon luisteren. Nu bereiden we maaltijden in een open ruimte en doen we alles hier, dus de akoestiek is erg belangrijk ", zegt Torben Svenning Hansen.

Akoestisch plafond dat makkelijk te monteren is
Torben Svenning Hansen werkte als timmerman en ingenieur en deed veel van het verbouwingswerk zelf. Hij was heel voorzichtig bij het kiezen van het juiste plafond voor de best mogelijke akoestiek in combinatie met de meest stijlvolle uitstraling.

"Bij de start van het project vond ik het idee van een gipsplafond leuk, maar toen ik hoorde van de nieuwe plafondpanelen van Troldtekt met extreem fijne structuur ben ik van gedachten veranderd. Het was belangrijk dat het plafond er niet rommelig uitzag en waar gipsplaat gemakkelijk 'koud' kan aanvoelen, zorgt Troldtekt voor een warmer, gezelliger gevoel. Bovendien verbetert Troldtekt de akoestiek over het gehele plafondoppervlak, terwijl het alleen de gaten in de gipsplaat zijn die een geluiddempend effect hebben. Ten slotte is er de toegevoegde bonus dat Troldtekt veel eenvoudiger te installeren is omdat de voegen niet moeten worden gevuld, "zegt Torben Svenning Hansen.