Van compact huis uit de jaren 70 tot open minimalisme

Na een uitgebreide heropbouw hebben Pernille Hornbæk Leth en haar familie nu ruime woonruimtes en plaats voor familiefeesten. Een Troldtekt akoestisch plafond met geïntegreerde luidsprekers en spots zorgt voor een superieure akoestiek en maakte de weg vrij voor een minimalistisch interieur.

Troldtekt acoustic panels, private home
Photo: Tommy Kosior, Troldtekt A/S

Het project sneeuwbalde toen Pernille Hornbæk Leth en haar familie voor het eerst hun huis in Skanderborg in centraal Jutland begonnen te renoveren. Toen ze echter de eengezinswoning van 113 vierkante meter kocht, wist ze dat ze de muren moesten afbreken en de lay-out moesten herzien.

"Onze belangrijkste prioriteit toen we op zoek gingen naar een huis om te kopen, was het vinden van de juiste buurt in plaats van het pand zelf. Er is niets aan het huis gedaan sinds het voor het eerst werd gebouwd in de jaren ‘70 - het had lage plafonds en kleine kamers. We hebben verschillende wanden gesloopt, zodat we nu een grote, open eet- en zithoek hebben. Maar toen we eenmaal begonnen waren, besloten we dat het logisch was om vloerverwarming te installeren terwijl we bezig waren ", legt Pernille Hornbæk Leth uit.

Betere akoestiek voor familiefeesten
Het gezin deed inspiratie voor hun wederopbouw op bij familie en vrienden, waaronder een kennis die een Troldtekt akoestiekexpert is. Pernille Hornbæk Leth was zich ervan bewust dat een goede akoestiek cruciaal is. "Ons vorige huis was een rijtjeshuis en een beetje een betonnen blok met gladde muren, harde laminaatvloeren en ongelooflijk slechte akoestiek. We kwamen allebei uit grote gezinnen en familiefeesten waren bijna ondraaglijk omdat er zoveel lawaai was. We wilden echter nog steeds een minimalistische look, en aangezien het huis niet groot is, moet het plafond de goede akoestiek creëren, "zegt Pernille Hornbæk Leth.

Plafond met geïntegreerd licht en geluid
Wit geschilderde Troldtekt akoestische plafondpanelen dragen bij aan een goed geluid en comfortabele verlichting in het onlangs gerenoveerde huis. Mede door de goede akoestiek en deels door de ingebouwde spots en speakers.

"De mogelijkheid om zowel de verlichting als de luidsprekers in het  Troldtekt plafond te integreren past uitstekend in ons minimalistische interieur. Het biedt goede verlichting en een voortreffelijk geluid in alle gemeenschappelijke ruimtes zonder hangende plafonds. Het betekent ook dat we geen omvangrijk hi-fi systeem nodig hebben dat veel ruimte in beslag neemt, dus we hebben meer vrijheid om het meubilair naar wens in te delen, "zegt Pernille Hornbæk Leth.