Elegante en functionele villa in Stavtrup

In een nieuw gebouwd huis aan de rand van Aarhus zorgen grote ramen voor inval van daglicht in het hart van het gebouw. Goede akoestiek was ook een deel van de oplossing.

Troldtekt, private home Viby
Photo: Tommy Kosior, Troldtekt A/S

Het prachtige bakstenen huis staat in de typische woonwijk in Stavtrup, een voorstad van Aarhus. Met indrukwekkend uitzicht op de op één na grootste stad van Denemarken straalt het gebouw zowel elegantie als functionaliteit uit.

"Het belangrijkste voor ons was om een praktisch huis te creëren dat onderhoudsvrij en flexibel is, zonder al te veel verloren ruimte. Daarom hebben we geprobeerd om het interieur zo open mogelijk te maken, "zegt Peter Nørby.

Samen met zijn vrouw Karina en hun drie kinderen van 3 tot 11 jaar wonen ze sinds 2015 in het nieuwe gebouw. Het omhulsel en de locatie van het gebouw stonden vast, maar samen met de architect Poul Jensen koos de familie de armaturen en andere oplossingen.

Licht en luchtig met een uitzicht
De eerste verdieping is het hart en de ziel van het huis. Een grote keuken / woonkamer loopt rechtstreeks naar de zitkamer, die aan de andere kant kamerhoge ramen heeft gericht op het noorden. De uitgestrekte ramen zorgen voor een licht en luchtig gevoel en vanaf hier kan het gezin genieten van het prachtige uitzicht op Aarhus, het meer Brabrand Sø en zelfs - op een heldere dag - de heuvels van Mols Bjerge.

De leefruimte, die een lessenaarsdak heeft, is waar het gezin samenkomt. De keuken in het midden plaatsen was een bewuste keuze om een holistische ervaring te creëren. Op de eerste verdieping worden de maaltijden gekookt en gegeten en daarna kunt u ontspannen op de bank of genieten van het uitzicht.

Troldtekt scepsis verdwenen
Het was de architect, Poul Jensen, die Troldtekt voor de plafonds voorstelde. Aanvankelijk waren Karina en Peter sceptisch, maar aan de andere kant hadden ze ook behoefte aan goede geluidsisolatie in hun huis.

"Het heeft even geduurd om aan de plafonds te wennen, maar we denken dat ze heel goed werken. De Troldtekt akoestische panelen zorgen voor een discreet contrast in alle kamers en zorgen samen met de houten vloeren voor een extreem mooie en warme uitstraling. Als we hadden gekozen voor een traditioneel plafond en een tegelvloer, zou het geluid overal zijn weerkaatst, maar de houten vloer en de Troldtekt akoestische panelen zorgen samen voor een zeer goede akoestiek ", zegt Peter Nørby.

Troldtekt akoestische panelen zijn geïnstalleerd op alle plafonds, zelfs in de carport. Het huis is één van de 14 huizen die allemaal werden gebouwd als onderdeel van een wijk. Het uiterlijk en de locatie van elk huis is heel anders, maar volgens de aanbeveling van de architect hebben ze allemaal Troldtekt plafonds.