Eigen huis van een architect

Dicht bij Rebild National Park ligt deze zorgvuldig ontworpen, nieuw gebouwde villa. Het huis is ontworpen door de architect Lotte Holmgaard Stær, die verliefd werd op de schilderachtige omgeving aan de rand van Støvring - in het noorden van Jutland-  en met uitzicht op een beschermd natuurgebied. Hier kan het alledaagse leven met schoolgaande kinderen gecombineerd worden met rust en ruimte voor reflectie en runt ze op het adres ook haar eigen architectenbureau.

Photo: Helene Høyer Mikkelsen, architect Jens Dresling/Ritzau Scanpix

De architectuur van het huis weerspiegelt een duidelijk begrip van- en respect voor de locatie en het omringende landschap. Het huis opent zich naar het platteland en het is duidelijk dat de zichtlijnen de basis hebben gevormd voor de architectuur. De verschillende niveaus in het huis, die het glooiende terrein volgen, accentueren de verbinding met het landschap en zorgen voor een gevoel van vloeiende samenhang tussen de niveaus en de buitenruimtes rond het huis.

Kolumba-stenen met hun kenmerkende langgerekte formaat onderstrepen het horizontale verhaal al voordat men het gebouw binnenkomt, en de bakstenen muren lopen ook binnenin door. Mooie betonnen vloeren in alle kamers en buitenruimtes benadrukken het gevoel van vloeiende samenhang, dat nog wordt versterkt door witte Troldtekt akoestische panelen op alle plafonds. Stær Arkitektur heeft bewust gekozen voor akoestische panelen zonder afgeschuinde randen om een ​​homogene look te creëren waardoor de plafonds eruitzien als een reeks samengevoegde oppervlakken.

Een link tussen architectuur en natuur

De twee grote, overdekte terrassen van het huis zijn beide toegankelijk vanuit de grote keuken/woonkamer op het lagere niveau. De activiteitenruimte voor kinderen heeft ook uitzicht op het terras en directe toegang tot de tuin. De zitkamer en slaapkamers bevinden zich een niveau hoger dan de keuken/woonkamer, maar zijn niet losgekoppeld van het hart van het huis.

Lotte Holmgaard Stær runt het architectenbureau Stær Arkitektur en werkt vaak vanuit huis. Ze merkt dat klanten vaak worden geïnspireerd door het huis van haar gezin, waar hoogwaardige materialen zijn gecombineerd om een ​​omgeving te creëren die zowel tijdloos als sfeervol aanvoelt.

"Als architect creëer je het kader voor het leven van mensen, en mijn visie als zelfstandig architect is daarom om alles te doen wat ik kan om het goed te doen", zegt Lotte en voegt eraan toe: "Ik focus veel op hoe details de algehele look beïnvloeden en in het creatieve proces probeer ik daarom de esthetiek te integreren met functionele aspecten en technische overwegingen. Een woning moet mooi zijn, maar de opgave is pas geslaagd als deze ook in de praktijk werkt. Daarom is een goede akoestiek een belangrijk element en ik ben een grote fan van Troldtekt, omdat de akoestische plafonds het mogelijk maken om elders hardere materialen te gebruiken, zoals we in ons eigen huis hebben gedaan.”