Een oude schuur omtoveren tot een moderne woning

Een jong gezin heeft een oud agrarisch gebouw laten ombouwen tot een unieke woning naar een ontwerp van “bauzeit!”, een bouw- en planbureau uit Darmstadt.

Photo: Olaf Wiechers, arkitekt

De woonschuur van dit driekoppig gezin in de Brandenburgse wijk Teltow-Fläming, niet ver van Berlijn, maakt deel uit van een driezijdige binnenplaats die voorheen werd gebruikt voor landbouwdoeleinden, waarschijnlijk rond 1910 gebouwd. Indrukwekkend genoeg bereikten de klanten hun doel bestaande structuren te behouden zonder de oude stijl te imiteren, waardoor tijdens de uitgebreide renovatie een volledig nieuwe en moderne woning is ontstaan.

Interieurontwerp met een rustieke moderne charme

Omdat de structuur van het gebouw zeer goed bewaard is gebleven, was het mogelijk om de oude houten balken als basisraamwerk voor de kamers te gebruiken. De gehele interieurconstructie is afgewerkt met studs, zowel als schil voor de buitenmuren als plafonds en binnenmuren. In het middelste deel van de woonschuur blijven alle balken zichtbaar, waardoor het hele huis een rustieke, huiselijke en gezellige charme krijgt.

Als aanvulling op de oude balken is eikenhout het belangrijkste hout dat wordt gebruikt voor deuren, vloeren en de treden van de open trap. Een klinkermuur in de keuken onderstreept de rustieke uitstraling van het gebouw. Het hart van de woning is de prachtige woonkamer van negen meter hoog, die mede door een dakraam bijzonder licht en open is.

Kozijnen verdwijnen in de klinkergevel

Doordat de grijze houten kozijnen visueel achter de klinkergevel verdwijnen, komt het rode metselwerk volledig tot zijn recht. De lateien zijn allemaal grijs gestuukt en te combineren met bijpassende buitenvensterbanken.

Een echte blikvanger is de ruim vier meter hoge staldeur van donker hout met in het midden kamerhoge ramen. Een ander hoogtepunt is een klein segmentboogvenster dat zich onderscheidt van de rest van de lineaire en strakke ramen. Het dak is bedekt met grijs aluminium in dubbele staande naad die past bij het grijs van de ramen.

Akoestische panelen als designelement

In het buitengewone huis met zijn grote gevelwand, zorgen Troldtekt akoestische panelen in zwart en naturel crème voor een optimale akoestiek en dienen ook als een designelement van de woonschuur. Mooi contrasterend met de bruine balken en vloeren en de lichte wanden, passen ze ook perfect bij de grijze kozijnen en metalen balustrades.