Architectonische parel met zwarte akoestische plafonds

In Trekroner, een bloeiend nieuw stadsdeel in Roskilde ten westen van Kopenhagen, ligt een uniek architectenhuis dat wordt gekenmerkt door een compromisloze toewijding aan kwaliteit. Het resultaat is een onderscheidend huis met hoge plafonds en elegante details.

Troldtekt akoestische plafonds in privéwoning
Photo: Tommy Kosior, Troldtekt A/S

Dit unieke architectonische juweeltje is gelegen in het golvende landschap met uitzicht over heide, velden en bossen. De ‘zwarte doos’, zoals het huis wordt genoemd, is van Masi en Jimmi Normann-Balouch. Het huis beslaat meer dan 200 vierkante meter en was twee jaar nadat ze het perceel in Trekroner bij Roskilde hadden gekocht voltooid - een droom die uitkomt.

“Het heeft lang geduurd om erachter te komen hoe we wilden dat het huis eruitzag. Op een gegeven moment droomden we ervan om het te bouwen van natuursteen of hout. We hebben uiteindelijk gekozen voor een combinatie van beton en vezelcement en we zijn ontzettend blij met het eindresultaat, zonder in te leveren op kwaliteit ”, zegt Masi Normann-Balouch.

Het echtpaar creëerde het huis in samenwerking met architect Allan Lorenzen. Masi Normann-Balouch werkt in interieurontwerp en koos de materialen en ontwierp het interieur. Haar man Jimmi Normann-Balouch is een professionele timmerman en werkt als projectmanager in een bouwbedrijf.

Liefde voor contrasten
Het gevoel voor kwaliteit en aandacht voor detail van het stel is duidelijk zichtbaar in alle aspecten van het ontwerp, dat elegant is gebaseerd op contrasten. De donkere buitenmuren contrasteren met de grote, lichte kamers met hoog plafond en de zware materialen zoals de grijze betontegels, de zwarte plafonds en de donkere keuken, contrasteren prachtig met de glazen brug die de twee verdiepingen verbindt, en de grote groene mosmuur in de keuken.

“We houden van de strakke look. Toch was het ook belangrijk voor ons om een aangename sfeer te creëren. We zijn daarom tot het uiterste gegaan om het decor te verzachten met behulp van planten en houten materialen, ”zegt Masi Normann-Balouch.

Voorbeelden hiervan zijn de eiken jaloezieën en de buitenschuur met houten paneelbekleding.

Hart van het huis
Het hart van het huis is de grote gecombineerde keuken/woonkamer. Hier ontvangt het echtpaar graag bezoekers, waaronder hun uitgebreide families, die bestaan tot wel 40 personen als iedereen bij elkaar komt. Ze hebben daarom ook goed nagedacht over de akoestiek en gekozen voor zwarte akoestische plafonds van Troldtekt door het hele huis.

“Het zwarte plafond is elegant en creëert een gevoel van het oneindigheid. Het past bij de donkere buitenmuren en garandeert tegelijkertijd een uitstekende akoestiek, die de harde materialen en hoge plafonds compenseert, ”zegt Masi Normann-Balouch.

De gecombineerde keuken/woonkamer is tijdloos en elegant ingericht, met klassieke lederen stoelen, een groene marmeren tafel en gouden verlichtingsarmaturen.

Inspiratie uit het buitenland
De twee verdiepingen zijn verbonden door een zwevende glazen brug die aansluit op de grote sociale keuken / woonkamer met de meer afgelegen slaapvertrekken. Het ontwerp van de bovenste verdieping is duidelijk geïnspireerd op de vele buitenlandse reizen van het paar. De hoofdslaapkamer wordt gecombineerd met een spa, met verzonken jacuzzi en uitzicht over groene velden.

“We hebben zowel in Thailand als op de Malediven gereisd en genoten van de luxe van hotelkamers met ingebouwde ontspanningsruimtes. We hebben ons hierdoor laten inspireren, maar bleven geworteld in een minimalistische Scandinavische look die bij de rest van het interieur past, "zegt Masi Normann-Balouch.