Een opvallend huis op een ongewone locatie

Het huis van Emelie en Mikael bevindt zich op de top van een vijf meter hoog stuk blootliggende rots nabij Göteborg. Het huis combineert spannende bouwtechnieken met een breed scala aan natuurlijke grondstoffen en vereiste een hoge mate van detaillering om een harmonieus uiterlijk te bereiken. De materialen omvatten Troldtekt akoestische plafonds gemaakt van hout en cement.

Plafonds met Troldtekt akoestische panelen in privéwoningen
Photo: Bara Bild

Het perceel in Vestra Frölunda bij Göteborg was eigenlijk een kleine rotsachtige berg, maar in plaats van het opblazen van de rots besloten Emilie en Mikael hun droomhuis op de top van de rots te bouwen - vijf meter boven de aangrenzende gebouwen.

"Het betekent dat we een fantastisch uitzicht hebben vanuit de grote keuken / woonkamer op de begane grond, en dat we de natuurlijke buitenomgeving naar binnen hebben kunnen brengen via de grote raampartijen, zonder ons zorgen te hoeven maken over onze privacy. We hielden van het idee om discreet en afgezonderd van onze buren hier te kunnen leven, "zegt Emilie Tolinsson.

Het huis is ingericht met een gemeenschappelijke ruimte voor bezoekers op de begane grond en een eerste verdieping die is gereserveerd voor het hele gezin. Het is niet dat het paar veel feesten geeft, maar ze houden van gezelligheid en er komen vaak vrienden en familie over de vloer.

"Emelie en Mikael hadden een plattegrond opgesteld en het uiteindelijke resultaat ligt dicht bij hun oorspronkelijke ontwerp. Ze wilden een open woonkamer met ruimte voor verschillende activiteiten en met een dragende structuur die niet zichtbaar was, dus moesten we verschillende betonnen muren aanbrengen om het gebouw te stabiliseren. Op deze manier werd het beton onderdeel van de materialiteit ", legt Sofie Campanello, architect SAR / MSA en partner bij Fabel arkitektur AB uit.

Natuurlijke materialen
Verschillende van de betonnen muren zijn onbewerkt gebleven. Om de hardheid van het beton te verzachten, heeft de architect echter verschillende soorten hout door het hele gebouw gebruikt. Het meest opvallende is het spannende en originele gebruik van kruislings gelamineerd hout in veel delen van het gebouw.

"We moesten materialen vinden die een huiselijke sfeer creëerden, en hout lag voor de hand, omdat het een zacht contrast vormt met de zeer industrieel ogende gevel en het betonnen interieur. Ik denk dat het resultaat een perfecte mix is van schone, ruwe materialen", zegt Sofie Campanello.

"Werken met onbehandelde materialen vereist een hoge graad van detaillering, vooral op het punt van overgang tussen het ene materiaal en het andere. Ik ben erg tevreden met het resultaat, want hoewel het er niet zo uitziet, heeft het veel vaardigheid vereist, "voegt ze eraan toe.

Mooie details en kaal hout
Dit persoonlijke en inspirerende huis beschikt over talloze architectonische details. Er zijn grote ramen waardoor het daglicht naar binnen kan komen, er is bergruimte onder de trap, een verzonken bad en een gewelfd plafond boven het eetgedeelte. In feite leidde de hoogte van het plafond tot een discussie over de akoestiek.

"De wens voor Troldtekt plafonds ontstond door de hoogte van het plafond boven de eettafel. Emilie was bezorgd over de geluidsomgeving op de bovenste verdieping, die bedoeld was als een rustige omgeving, dus we besloten dat een akoestisch plafond nodig was. Samen waren we het erover eens dat Troldtekt goed zou passen in zowel het beton als de houten oppervlakken. Het is een eenvoudig en rechtlijnig materiaal met superieure akoestische eigenschappen, en daarom een aanvulling op de andere materialen ", zegt Sofie Campanello.

Leuk om thuis te zijn
Troldtekt akoestische panelen in naturel crème zijn gebruikt op het gewelfde plafond en in de kamers op de bovenverdieping. De badkamer op de begane grond heeft kale betonnen muren en een betonnen vloer met een verzonken, gegoten badkuip. Hier absorberen zwarte Troldtekt akoestische panelen het geluid tussen de harde oppervlakken, terwijl het tegelijkertijd een intieme sfeer creëert.

"De akoestiek in ons huis is absoluut fantastisch. Dankzij de Troldtekt plafonds voelen de kamers harmonieus aan, en ik kan me geen comfortabelere slaapkamer voorstellen dan de onze. En als onze jonge dochter mag beslissen wat we gaan doen, zegt ze dat ze gewoon hier wil zijn. Ze kan rondrennen en zoveel lawaai maken als ze wil, en dat is prima in dit huis. Het is het droomhuis dat we altijd al wilden hebben, "zegt Emelie Tolinsson.