Een licht en luchtig nieuw huis

Ten Noorden van Limfjorden ontwierp en bouwde Martin Bach zijn eigen villa, die perfect past bij de naastgelegen oudere panden. Lichte materialen en verschillende glazen deuren op het zuidwesten verzekeren een licht en luchtig gevoel binnenin, terwijl de blauwgroene eindwanden en akoestische plafonds een rustiek contrast toevoegen.

Troldtekt, private home Vodskov
Photo: Tommy Kosior, Troldtekt A/S

In Vodskov, ten Noorden van Aalborg, trok timmerman Martin Bach in zijn recent afgeronde huis- een rechthoekige villa van één verdieping hoog en 236 vierkante meter oppervlakte, waarvan 192 vierkante meter woonruimte.

Hij ontwierp het huis zelf, waarvan de vorm gewijd is aan die van het stuk grond.

“Een langwerpig huis in ranch stijl paste het best bij de grond. Tegelijkertijd heb ik gekozen voor een gebouw dat past bij de oudere huizen in de buurt”, zegt Martin Bach.

Schuin dak
Het resultaat is een bakstenen huis in verschillende tinten lichtgrijs, met een zwart schilddak dat een hoek van 30 graden heeft. De carport is geïntegreerd in één kant van het huis en afgewerkt met zwart hout.

“De meeste standaard huizen hebben een dakhelling van ongeveer 20 graden, maar ik dacht dat een scherpere hoek het dak wat opvallender zou maken”, legt Martin Bach uit.

Binnenin zorgt de dakhelling voor een opwindende en dynamische plafondgeometrie. Dit zie je vooral terug in de langwerpige keuken/eetkamer, die gescheiden is van de woonkamer door een muur die zich tot halverwege de ruimte uitstrekt.

De gevel aan de zuidwestkant heeft 6 partijen met glazen deuren, zodat het licht binnenstroomt en de gehele gevel geopend kan worden op warme dagen.

Plafond spots met strips
Vloertegels en grote uitgestrekte raampartijen kunnen resulteren in een hoge nagalmtijd in een gebouw. Daarom werden alle plafonds, inclusief die in de slaapkamers en badkamers, bekleed met witgeverfde Troldtekt akoestische panelen in extreem fijne structuur. Boven de keuken en in een rij doorheen het midden van het huis werden spots ingebouwd in het plafond.

“In mijn baan als timmerman heb ik Troldtekt panelen al in talloze gebouwen gemonteerd, dus het was geen moeilijke beslissing voor mij om Troldtekt ook in mijn eigen huis toe te passen. Met name in de grote ruimtes verzekert het plafond een goede akoestiek en zorgt het voor een meer rustieke look ten opzichte van geverfde gipsplaten”, zegt Martin Bach.

“Als je een dak hebt zoals het onze moet je goed opletten wanneer de oppervlakken elkaar raken. Hier heb ik ervoor gekozen om witte hout strips langs de naden van de Troldtekt panelen te installeren, wat zorgt voor een mooie afwerking”, zegt hij. 

Naast het Troldtekt plafond bieden de blauwgroene eindmuren een contrast met de witte muren, lichte vloer en witte keuken. Dit geldt ook voor de grijze muur achter het keukenaanrecht, die geflankeerd wordt door grijze kastjes.