Moderne ontwikkeling van voormalige textielfabriek

Het gebied is een broeinest van activiteit, zowel binnen als buiten. De jonge studenten zijn makkelijk te onderscheiden door hun studiekeuzes. Ze lopen rond met koksmutsen, krulspelden of laptops. Aarhus Tech, een instituut voor beroepsopleiding en onderwijs, biedt een gamma aan studentenprogramma’s op de plek van een voormalige textielfabriek in centraal Aarhus.

Troldtekt, Aarhus Tech
Photo: Helene Høyer Mikkelsen, architect

De gebouwen met rode bakstenen en hoge ramen doen denken aan andere tijden, toen de stad groeide door de industrialisatie. Tegenwoordig getuigen de indrukwekkende gebouwen van een nieuw hoofdstuk in het verhaal van de op één na grootste stad van Denemarken, een hoofdstuk gekenmerkt door de ontwikkeling van bestaande alsook nieuwe onderwijsinstellingen. Aarhus Tech ligt naast het Ceres district, waar bierproductie werd vervangen door residentiële panden en het grote VIA University College. CUBO Architecten was verantwoordelijk voor het Aarhus Tech project, dat bestaat uit een uitbreiding van de voormalige industriële gebouwen, een nieuw gebouw en de modernisatie van de bestaande gebouwen. Tenmidden van dat alles werd er een populaire buitenruimte gecreëerd voor de studenten, door landschapsarchitecten Møller & Grønborg.

Zorgvuldig geselecteerde materialen
Een van de bakstenen gevels van het industriële gebouw loopt nu langs het hoofdtrappenhuis van Aarhus Tech en fungeert als een groot, warm en decoratief oppervlak. De vloeren zijn van rood linoleum, de deuren van hout en de plafonds bekleed met Troldtekt akoestische panelen. De paar zorgvuldige geselecteerde materialen en kleuren creëeren een kalme atmosfeer en verzekeren tegelijkertijd een goede akoestiek in de grote, aansluitende ruimtes, waar studenten individueel of in groepen werken. Zoals één van de leraren uitlegt is de akoestiek zeer belangrijk in een gebouw waar studenten in de weer zijn met haardrogers, terwijl andere les krijgen in open ruimtes.

Glazen tussenschotten in de klaslokalen zorgen voor transparantie voor een verwelkomende, maar toch visueel opgeruimd gevoel. Per Ravn van CUBO Architecten zegt dat ze een moderne architectonische look wilde creëeren met gebruik van hedendaagse bouwmaterialen, en tegelijkertijd de bestaande industriële architectuur respecteren. In het nieuwe gebouw werd op diverse plekken beton gebruikt om het industriële gevoel te behouden, samen met een paar andere hoogkwalitatieve materialen.