Hogeschool met vernieuwend design

Je waant je zowaar in Australië als je naast de nieuwe lesvleugel staat van het Agri College in Aalborg. Het grote, wijde, schilddak geeft het gebouw karakter. Daarbij heeft het een goed geproportioneerde veranda ingang, uitkijkend op de velden in het oosten. Het is geen typisch Deens design, maar heeft een vernieuwend karakter, dat past bij de omgeving.

Troldtekt, Agri College
Photo: Thomas Mølvig, architect MAA

Het Agri College is een drukke beroepsschool, die toekomstige boeren, tuinmannen (en -vrouwen), dierentuinmedewerkers en boswachters opleidt. De school biedt in feite een scala aan beroepsopleidingsprogramma’s aan, die onder de algemene noemer “Voedsel, landbouw en ervaringen” vallen. Er ligt een sterke focus op praktisch handmatig werk, en Agri is daarom dan ook een functionerende boerderij met haar eigen land, een scala aan moderne machines, een kudde SPF varkens, melkvee en een verblijf met dierentuindieren.

Vriendelijke ruimtes met een goede akoestiek
Het interieur wordt gekarakteriseerd door het Scandinavische verlangen naar orde en eenvoudigheid. Een foyer met dakramen en uitsparingen verlengt het gebouw en biedt toegang tot alle andere ruimtes. De gebruikte materialen zijn niet exclusief, maar er heerst een goede harmonie tussen de functionaliteit van het gebouw en haar architecturale design. Deze harmonie is ook terug te zien in een moeiteloze overgang met de bestaande gebouwen, zoals de kantine.

In de meeste klaslokalen werd Troldtekt naturel crème met fijne structuur gebruikt voor de plafonds. Het werd traditioneel gemonteerd en het expansieve hellend vlak biedt een prettige nagalmtijd in de ruimtes met hoge plafonds, en geeft de studenten de rust en stilte die ze nodig hebben om zich te concentreren op dierenwelzijn, graankwaliteit en agronomie.