Zowel een aanvulling als opvulling

De school Christianshavns Skole bevindt zich in een zeer bebouwd deel van het centrum van Kopenhagen, waar weinig ruimte is voor uitbreiding vanwege ruimtebeperkingen en historische overwegingen. Bij het toevoegen van nieuwe voor- en naschoolse clubfaciliteiten was het noodzakelijk voort te bouwen op de bestaande structuur.

Troldtekt cementgebonden houtwolpanelen verzekeren een superieure akoestiek in schoolarchitectuur
Photo: Stamers Kontor / Helene Høyer Mikkelsen, architect

De school, gelegen in Prinsessegade tegenover Freetown Christiania, bevindt zich midden in een groot renovatieproject, maar het 'bijgebouw' is voltooid en heeft al verschillende bijnamen gekregen. Drie nieuwe verdiepingen werden toegevoegd bovenop de bestaande gymnastiekhal die uitkijkt op de straat, waardoor de blokachtige structuur over het gymnastiekgebouw wordt uitstrekt en een omsloten binnenplaats creëert, die nu is omgetoverd tot een speeltuin.

Er was altijd de wens dat het gebouw zou versmelten met het omringende stadsgezicht, en het bekleden van de gevel in Tombac zorgt ervoor dat het geleidelijk zal patineren en van karakter zal veranderen. De architecten hebben optimaal gebruik gemaakt van de speciale locatie van het gebouw om het uitzicht op de straat vanuit de klaslokalen te omkaderen, terwijl de verbinding met de speeltuin aan de achterkant werd versterkt.

Intensief gebruik
De nieuwe uitbreiding - een opvulling en aanvulling in één - herbergt kamers voor kleuters en de naschoolse club. Het gebouw wordt ook gebruikt voor avondlessen buiten schooltijd. De architectuur is zacht maar met een duidelijke robuustheid. Op het eerste gezicht lijkt het trappenhuis erg ruw, maar dit wordt verzacht door de Troldtekt akoestische panelen en fijne details.

Troldtekt akoestische panelen zijn geïnstalleerd in alle kamers om een goede akoestiek en een warme en aangename sfeer te garanderen. Met behulp van solide, hoogwaardige materialen zowel binnen als buiten, hebben de architecten van Rubow Arkitekter het bijgebouw opgenomen in een stedelijke en ervaringsgerichte leeromgeving die zijn stempel drukt op deze historische wijk.