Moderne en verfijnde wetenschapsvleugel

Espergærde Gymnasium heeft een nieuwe grote uitbreiding ondergaan;  een elegante herinterpretatie van de oorspronkelijke architectuur en tegelijkertijd een nieuwe richting.

Photo: Helene Høyer Mikkelsen, architect Jens Dresling/Ritzau Scanpix

Aan het eind van de jaren zeventig was het oorspronkelijke Helsingør Gymnasium, waarvan de geschiedenis teruggaat tot 1439, het pand ontgroeid, en daarom werd besloten om het college naar het nabijgelegen Espergærde te verplaatsen, waarbij de naam werd veranderd in Espergærde Gymnasium. Espergærde Gymnasium heeft dus een lange geschiedenis en de gebouwen weerspiegelen heel goed het tijdperk waarin ze werden gebouwd.

Het architectenbureau Mangor & Nagel ontwierp het eerste Espergærde Gymnasium en is ook verantwoordelijk voor de nieuwste uitbreiding. De architectonische samenhang tussen de gebouwen wordt verzekerd door een consequente focus op materiële robuustheid en het ritme van de gevelelementen. De nieuwe aanbouw, die in verbinding staat met het hoofdgebouw van de school, kijkt uit over de speelvelden en herbergt vier wetenschapslokalen en een auditorium.

Goed gebalanceerde materialen

De klaslokalen zijn gelegen aan de voorzijde en het auditorium vormt het hart van de aanbouw. De muren zijn overwegend van ruw beton, dat wordt geaccentueerd door grote, witte ramen. Een deel van de wanden in het auditorium is bekleed met houten stroken, andere zijn eenvoudig wit, wat de ruimte een geheel eigen identiteit geeft.

Troldtekt Line Design in naturel crème wordt overal toegepast, ook in het auditorium. De dynamische uitstraling van het plafond en de houtkleur contrasteren mooi met het beton.

De precisie van de lijnen en de wisselende patronen zijn bij uitstek geschikt om tegenwicht te bieden aan de ruwe wanden. Een ander leuk detail is het gebruik van Troldtekt in het auditorium, waar Troldtekt Line Design wordt gebruikt op zowel de muren als de plafonds, en de ruimte een warme en vriendelijke sfeer geeft.