Voetafdrukken van de toekomst

In het dorp Feldballe op het schiereiland Djursland in Oost-Jutland is de uitbreiding van de plaatselijke school een voorbeeld van prachtige architectuur waarbij gebruik is gemaakt van bio-based bouwmaterialen.

Photo: Helene Høyer Mikkelsen, architect Jens Dresling/Ritzau Scanpix

In Feldballe Friskole, een onafhankelijke basisschool en lagere middelbare school, zijn de nieuwe natuurkunde-, scheikunde- en wetenschapslokalen voorzien van hoge plafonds met houten balken en grote ramen op het noorden. De nieuwe klaslokalen worden vaak overspoeld met daglicht uit verschillende richtingen. In de diepe raamnissen zijn raamzitjes gecreëerd. De uitbreiding is gebouwd met zorgvuldig geselecteerde materialen, waarbij geen compromissen zijn gesloten op het gebied van duurzaamheid en binnenklimaat. 

De uitbreiding van de Feldballe Friskole is een bijzonder project dat tot een goed einde is gebracht dankzij de hulp van de buurman van de school, het bedrijf EcoCocon Danmark, dat met de school en Henning Larsen Architects heeft samengewerkt.

De uitbreiding absorbeert meer CO2 dan ze uitstoot, aangezien ze is gebouwd van hout met stro-isolatie. De stro-elementen ontvingen in 2019 de Innovatieprijs voor "regionaal beschikbare en hernieuwbare materialen". Het product is Cradle to Cradle-gecertificeerd (zilver) en voldoet aan de criteria voor Passive House-certificering.

Ademend en gezond

Het binnenklimaat in de klaslokalen is ongeëvenaard. De constructie is ondanks de hoge isolerende eigenschappen ademend en vrij van ontgassing. De uitbreiding onderscheidt zich ook door haar ruimtelijke kwaliteiten. Troldtekt akoestische panelen op de gewelfde plafondoppervlakken zorgen voor een goed gevoel van ruimte, naast de superieure akoestiek.

De Troldtekt akoestische panelen hebben vierkante randen en een 5 mm U-trace voor een nauwkeurige afwerking en een duidelijke gebroken verbinding. Het hout op het plafond komt mooi overeen met de 'plinten' in de ruimte in multiplex in combinatie met de houten strips rond de ramen. Bovendien hebben de kamers een dynamische uitstraling dankzij alle grote ramen.

Buiten zijn de gevels, het dak en het grote overstek bekleed met warmtebehandeld Thermowood, dat uiteraard goed harmonieert met een houten gebouw.