Een facelift voor basisschool

Hamburg groeit - en dus ook de behoefte aan grotere schoolgebouwen.

Troldtekt akoestische panelen hebben unieke geluidsabsorberende eigenschappen en verzekeren een superieure akoestiek in bijvoorbeeld scholen en onderwijsgebouwen
Photo: Torben Weiß

Als onderdeel van het schoolontwikkelingsplan van de Hanzestad en onder het motto "Goede ruimte voor goed leren", is de Potsdamer Straße-basisschool in het noordoostelijke district van Rahlstedt uitgebreid. De fulltime staatsschool heeft een nieuw kantoor- en administratiegebouw, inclusief een bibliotheek.

Het in Hamburg gevestigde asdfg-Architekten slaagde erin om het bestaande schoolgebouw, paden en speeltuinen in harmonie te brengen met elkaar, met behulp van de klinkerconstructie van twee verdiepingen, waardoor de school een facelift kreeg. Het compacte entreegebouw vormt een aanvulling op de bestaande gebouwen en past perfect in de omgeving.

Alle openbare ruimtes zijn rechtstreeks toegankelijk vanuit de foyer op de begane grond. De gang, die van buitenaf niet te zien is, is geschilderd in warme en gastvrije kleuren om een rustige omgeving voor het schoolbestuur te creëren. De bovenste verdieping herbergt het personeel en vergaderzalen met een personeelsbalkon, evenals de bibliotheek "Leseland" en een gemeenschappelijke ruimte voor de leerlingen. Alle ruimtes baden in licht dankzij de grote ramen en kunnen worden gebruikt voor een reeks functies. Smalle en bredere langwerpige dakramen, geïntegreerd in de plafonds, zorgen voor een optimale verlichting van alle kamers.

Niet alleen passen de Troldtekt plafondpanelen perfect bij de lichtbruine vloer, ze bieden ook maximale geluidsisolatie en brandbeveiliging. Bovendien zijn de akoestische panelen gemaakt van 100% natuurlijk hout en cement, en zijn ze dus bijzonder duurzaam en dragen bij aan een gezond binnenklimaat.