Goede ruimte voor goed onderwijs

De stad Hamburg voerde de renovatie van de Corvey Gymnasium-school in het district Lokstedt uit onder het motto "Goede ruimte voor goed onderwijs".

Plafonds met Troldtekt akoestische panelen in kantoorgebouwen
Photo: Torben Weiß

Een paar jaar geleden was het de beurt aan het middelbare schoolgebouw en kort daarna werd de hele Kreuzbau opgeknapt. Dit kruisvormige gebouw was het eerste van het gehele complex dat in 1963 werd gebouwd en huisvestte aanvankelijk de klaslokalen van de basisschool en de middelbare school. In april 1968 verhuisden de eerste basisschoolkinderen hiernaartoe.

Het Corvey Gymnasium is nu een van de populairste scholen in Hamburg en had de hoogste inschrijving in het academisch jaar 2018/2019 met 195 eerstejaars leerlingen. De school waardeert en bevordert met name democratie, creativiteit en gezondheid. In tegenstelling tot andere scholen in Duitsland, waar elke klas zijn eigen klaslokaal heeft, worden de klaslokalen hier toegewezen aan de individuele leraren, zodat de leerlingen 'gasten' van het onderwijzend personeel zijn.

De nieuwe ramen van de bestaande buitengevel, waarvan sommige voorzien zijn van rode baksteen strips, zijn omringd met antracietkleurige, gepleisterde secties onderbroken door witte pilasterstrips. Hierdoor konden de architecten de oude kenmerken van de gevels behouden terwijl ze toch een modern karakter kregen. De klaslokalen en gangen in het gebouw, die vaak een donker en druk gevoel hadden, baden nu in licht om een gastvrije sfeer te creëren. Wanden en plafonds glanzen in wit, met individuele, groen geverfde oppervlakken voor een vrolijk kleuraccent.

De nieuwe standaard omvat interactieve whiteboards en ultramoderne ventilatie- en verlichtingssystemen. Verlichting werd geïntegreerd in de plafonds en op de trap is er een groot rond dakraam dat maximaal daglicht doorlaat.

Troldtekt plafondpanelen garanderen nu een optimale akoestiek. Ze zijn gemaakt van 100% natuurlijk hout en cement en zijn dus duurzaam, terwijl ze zorgen voor een gezond binnenklimaat en effectieve brandbeveiliging.