Innovatiefabriek

Een grote liefde voor hout was een belangrijk element toen houtverfproducent GORI de Kolding fabriek bouwde in 1978. De productie, administratie, kantine en onderzoeks- en ontwikkelingsafdeling waren allemaal ondergebracht in één grote open ruimte, die de basis creëerde voor de succesbolle en moderne bedrijfscultuur van GORI.

Troldtekt, Innovation Factory
Photo: Helene Høyer Mikkelsen, architect MAA

Vandaag de dag zijn de grote gebouwen in Kolding overgenomen door het IBC International Business College en staan bekend als de Innovatie Fabriek. Veel van het interieur en de sfeer werd behouden. Dit was de inspiratie voor de vernieuwing van de voormalige productieruimte tot auditorium, de educatieve ruimtes en informele vergaderruimtes. Dit omvat ook de grote verftanks die vanaf het begin deel uitmaakte van de speciale GORI cultuur, versierd door kunstenaar Jean Dewasne.

De nieuwe sculpturale lay-out op twee verdiepingen is gecentreerd rondom een eiland met water en planten, en onderscheidt duidelijk het nieuwe design van het originele. Het is een eigentijdse interpretatie van open en transparante ruimtelijkheid, waar hout en akoestische materialen geïntegreerd zijn in het algemene esthetische uiterlijk.

Troldtekt plafonds verzekeren een goede akoestiek in de grote nieuwe ruimte, terwijl de muren van het auditorium bekleed zijn met houten strips, geïnstalleerd op zwarte Troldtekt panelen, die een sterk contrast bieden met de glazen muren van het auditorium. Het is voornamelijk het gebruik van hout dat de Innovatie Fabriek zo aantrekkelijk en samenhangend maakt, ondanks het duidelijke verschil tussen de architectonische ontwerpen van 1978 en 2012.

“Studenten, leraren en de zakengemeenschap zullen samenkomen en leren van elkaar in het unieke interieur van de IBC Innovatie Fabriek, waar vergaderingen ondersteund worden en geïnspireerd worden op elke mogelijke manier door het karakter van het gebouw. We zijn ervan overtuigd dat de ervaring van kwaliteit en welzijn erg bijdraagt aan de creativiteit” zegt John F. Lassen, een partner bij shmidt hammer lassen architecten.