Nieuwe school in het aantrekkelijke Limhamn district

Limhamnskolan in Malmö, Zuid-Zweden, wordt gekenmerkt door een open architectuur. Het gebouw past elegant bij de rode bakstenen gebouwen in de wijk en nodigt de lokale gemeenschap uit.

Troldtekt akoestische plafonds zijn de natuurlijke keuze voor het verzekeren van een superieure akoestiek en een gezond binnenklimaat in bijvoorbeeld scholen en onderwijsinstituten
Photo: Tommy Kosior, Troldtekt A/S

Limhamn is een wijk in het zuiden van Malmö die momenteel een snelle groei doormaakt. Nieuwe woningbouwontwikkelingen schieten omhoog, waardoor er behoefte is aan nieuwe kinderopvangcentra en scholen. Eén van hen is het nieuwe Limhamnskolan, een school voor 450 studenten in de leeftijd van 7-9, die in 2023 moet worden geopend. Tot die tijd opereert de Malmö International School vanuit het nieuwe gebouw.

“Het idee was om een plek van waarde te creëren voor zowel studenten als de lokale gemeenschap. Er zijn ruimtes op de school die iedereen kan huren en gebruiken ”, zegt Per Stöckel van New Line Arkitekter, projectmanager voor het gebouw.

Eén met de omgeving
De architectuur van de school weerspiegelt een verlangen naar een hoge mate van interactie met de omgeving. Om de aandacht te vestigen op het feit dat de school externe gebruikers verwelkomt, breken grote ramen de rode bakstenen gevel, waardoor de school mooi opgaat in de omgeving.

“Het gebouw is gelegen in een oude industriële wijk, waar veel van de oudere gebouwen zijn opgetrokken uit rode baksteen. Bij onze materiaalkeuze hebben we daarom geprobeerd het uiterlijk van de school te harmoniseren met de lokale omgeving. Rode baksteen is ook in het gebouw gebruikt ”, zegt Per Stöckel.

Een levendige en open studieomgeving
Het middelpunt van de school is een grote trap die de drie verdiepingen met elkaar verbindt. Sociale ruimtes zoals een studentencafé en een bibliotheek grenzen op sommige verdiepingen direct aan de trap, als onderdeel van een levendige en aantrekkelijke studieomgeving. De gangen worden door verschillende hoeken onderbroken om een speelse architectuur te creëren. De open ruimtes vragen om speciale akoestische oplossingen.

“De akoestische omgeving kan een uitdaging zijn op scholen, waar meestal veel lawaai is. We hebben daarom met zowel muren als plafonds gewerkt om akoestische verbeteringen te garanderen, door akoestische panelen van Troldtekt te installeren. De panelen dragen bij aan een beter binnenklimaat en zijn duurzaam en robuust, wat absoluut noodzakelijk is in een school ”, zegt Per Stöckel.

Troldtekt plafonds in naturel crème zijn in aangename harmonie met het eenvoudige ontwerp van de school, terwijl geverfde Troldtekt akoestische panelen boven de kluisjes en groene tegels contrast toevoegen aan de strakke look.