Industriële look voor architectuurschool

De Aarhus School of Architecture heeft nu een eigen gebouw met alle functies onder één dak. Dit heeft geresulteerd in sterkere synergiën dan toen de school verspreid was over een aantal locaties.

Photo: Helene Høyer Mikkelsen, architect Jens Dresling/Ritzau Scanpix

De nieuwe architectuurschool bevindt zich in de nieuwe stadswijk rondom Godsbanen in Aarhus, en ondanks zijn compacte formaat domineert het pand de locatie niet.

De gehele begane grond is bestemd voor publiek toegankelijke activiteiten, zoals de bibliotheek, het auditorium en de kantine. Ook zijn hier de ateliers gevestigd, waar studenten kunnen experimenteren met vormen en materialen.

De hele school voor architectuur is ontworpen als een werkplaats - een plek voor verkenning en kennisuitwisseling. De bovenste verdiepingen worden gedomineerd door grote tekenateliers met toegang tot dakterrassen.

Simpele en ruige materialen

De industriële look van het gebouwontwerp wordt aangevuld met een dynamische ruimtelijkheid. Dit betekent dat je naar andere kamers kunt kijken en dat het natuurlijke licht tot ver in het gebouw doordringt, door de ramen en via dakramen. Een zeer veranderlijke architectuur gebouwd met een beperkt aantal materialen.

Beton, glas, hout en staal zijn de materialen die overal zijn gebruikt en werden gekozen vanwege hun robuustheid en de wens om een ​​eenvoudig gebouw te creëren.

De grote open ruimtes en tekenstudio's hebben betongrijze Troldtekt akoestische plafonds bestaande uit vierkante panelen. Dezelfde homogeniteit is zichtbaar in de meer gesloten ruimtes in de betonnen kernen, waar zwarte Troldtekt akoestische panelen zijn geïnstalleerd.

Troldtekt plafonds creëren visuele samenhang tussen de ruimtes, maar scheiden het geluid voor een goede akoestiek. Binnen zijn de materialen zorgvuldig uitgebalanceerd, met ruw staal en betonnen oppervlakken en warmere en zachtere houtmaterialen, zoals Troldtekt panelen, vensterbanken, dwars-gezaagde houten vloeren en de prachtige mezzanine-bibliotheek op 16 meter hoogte.