Nieuwe en inspirerende schooluitbreiding

Net als veel andere scholen is Risskov Skole, een staatsschool aan de rand van Aarhus, Denemarken, een bonte verzameling gebouwen van verschillende leeftijden. Het indrukwekkende bakstenen hoofdgebouw werd ingehuldigd in 1927 en sindsdien zijn er verschillende toevoegingen geweest. De nieuwste uitbreiding is een nieuwe vleugel voor de kleuterklassen tot groep 3, prachtig gelegen met uitzicht op een groen gebied.

Plafonds met Troldtekt akoestische panelen in schoolgebouwen
Photo: Thomas Mølvig, architect

Het nieuwe gebouw is ontworpen als een langwerpige vleugel die de school in het oosten afbakent.
De verandering op de begane grond is effectief gebruikt om verschillende, zeer ruime binnenkamers met veel gefilterd daglicht te creëren. Op de helling buiten is een uitdagende speeltuin gebouwd voor jonge kinderen met een gestileerd rotsachtig landschap in hout.

Dynamische omgeving vereist goede akoestiek 
De uitbreiding, die is ontworpen voor de kleuterschool tot groep 3, herbergt vijf gedeelde ruimtes (klaslokalen + naschoolse club (SFO)) evenals drie open en flexibele gemeenschappelijke ruimtes, vanwaar er toegang is tot de hellende speeltuin buiten, die het gebouw verbindt met de aangrenzende speelvelden.

De grote open ruimtes met trappen en hellingen zijn bijzonder indrukwekkend. In een inspirerende omgeving kunnen de hoge vouwwanden binnenin worden gebruikt om in enkele minuten de kamers te verdelen. Op dinsdag en donderdag worden hier ochtendvergaderingen gehouden. Aarhus Symphony Orchestra heeft zelfs een bezoek gebracht aan de nieuwe uitbreiding. Akoestiek is een belangrijke parameter in dynamische en levendige omgevingen die veel verschillende activiteiten moeten herbergen. Daarom zijn Troldtekt akoestische panelen op het plafond gemonteerd met gekleurde panelen op de muren. Voor de plafonds in de klaslokalen en gangen zijn ook witgeverfde Troldtekt akoestische panelen gebruikt.

De nieuwe voorzieningen voor de kleuterklassen tot groep 3 in Risskov Skole zijn een uitstekend voorbeeld van een smaakvolle en functionele uitbreiding van een bestaand complex. Naast het nieuwe gebouw zijn ook de klaslokalen en voorzieningen voor jaar 4-6 en jaar 7-9 gerenoveerd. Hier zijn verschillende open, flexibele en inspirerende leergebieden gecreëerd om aan hedendaagse eisen te voldoen.