Groene school in het hart van Frederiksberg, Kopenhagen

'Skolen på Duevej' is opmerkelijk omdat het oudste deel op de erfgoedlijst staat, terwijl het nieuwste deel de eerste DGNB-gecertificeerde school in Denemarken is, waarmee de lat voor Deense schoolbouwprojecten wordt verhoogd.

Plafonds met Troldtekt akoestische panelen in schoolgebouwen
Photo: Helene Høyer Mikkelsen, architect

De nieuwe uitbreiding is ontworpen met een sterke holistische focus en de nadruk ligt op interactie met de omgeving. Het nieuwe gebouw grenst aan de andere schoolgebouwen op Duevej. Vanaf de straat kijkt u uit op de gedeeltelijk ondergrondse sporthal. De ramen aan beide zijden bieden ook uitzicht op het leven op het schoolplein.

Zowel de speeltuin als de sporthal zijn beschikbaar voor stadsbewoners. De schaal van het gebouw en de gekozen materialen komen ook overeen met de architectonische stijl van de straat. Naast de gedeeltelijk ondergrondse multifunctionele hal, huisvest het nieuwe gebouw klaslokalen voor de jongste leerlingen en personeelsfaciliteiten op de bovenste verdieping, met toegang tot een dakterras.

Een goed binnenklimaat is essentieel om te leren
Naast interactie met de omgeving en sociale en architecturale kwaliteiten, zijn duurzame principes ook cruciaal om een DGNB-certificering te krijgen voor een gebouw - goud in dit geval, met een aanvullende diamantcertificering die wordt toegekend voor hoge architectonische kwaliteit.

Er werd gekozen voor een holistische benadering, met duurzaamheid weerspiegeld in een geïntegreerde regenwateroplossing, goed geïsoleerde dragende buitenmuren en natuurlijke ventilatie. Het binnenklimaat staat centraal in deze effectieve school en daarom werd er gekozen voor Troldtekt akoestische panelen. Deze zorgen voor een goede akoestiek in alle ruimtes en zijn gecertificeerd volgens het duurzame Cradle-to-Cradle-principe. Troldtekt panelen bevatten geen schadelijke stoffen en kunnen worden gecomposteerd.