Het geluid van welzijn

Het valt je op zodra je de deuren van de Søndervangsskolen school binnenloopt: de speciale sfeer, die je terugziet in de blije gezichtjes van de kinderen. Je wordt verwelkomd met grote glimlachen door toegewijde leraren, die niet hun stem hoeven te verheffen om gehoord te worden.

Tien jaar geleden was Søndervangskolen één van de slechts presterende scholen in Denemarken op het gebied van cijfergemiddelden en algemeen welzijn. Het was een afgeleefde school in een tekortkomende woonwijk, waar ouders hun kind vanaf haalde als ze de kans kregen. Deze ontwikkeling heeft zich langzaam omgekeerd, door toegewijde inspanningen en een visionaire strategie, waarbij de school en de ouders nauw samenwerkten.

Een succesvolle ommezwaai

Vandaag de dag is de Søndervangskolen een voorbeeld van een goed functionerende, multiculturele school, die in Augustus 2017 bezoek kreeg van de Deense premier, Lars Løkke Rasmussen.

De school werd gerenoveerd door Friis & Moltke Architecten, en het 1,2 km lange “bewegingspad”, dat langs de gangen doorheen de school loopt, werd ontworpen door SMAK Architecten. Het bewegingspad maakt deel uit van Skole+, een campagne ontworpen om het gebruik van indoor schoolfaciliteiten voor sport en beweging aan te moedigen. Met de verschillende activiteitenzones maakt het pad beweging en spel een geïntegreerd deel van lesgeven op de school.

De klaslokalen en andere leerruimtes hebben een flexibel ontwerp dat gedifferentieerd lesgeven ondersteunt. Naast de gedeelde faciliteiten, hebben groepen 4-6 zes basis klaslokalen van variërende groottes en codering.

De akoestiek kreeg hoge prioriteit bij deze school, en de Troldtekt akoestische plafondpanelen verzekeren een comfortabele akoestische omgeving, ondanks alle activiteit in de gangen. Klimtouwen en speeltoestellen werden geïnstalleerd in speciale ruimtes, met gekleurde akoestische panelen in zwart, groen, rood en geel. Bij Søndervangskolen wordt leren en spelen evenveel aangemoedigd.