Optimale akoestiek in de nieuwe state-of-the-art Karl-Böhm school

Een school is een plek om te leven en te leren, waar kinderen en volwassenen zich thuis voelen, elkaar respecteren en met én van elkaar leren.

Photo: Dipl.-Ing. Olaf Wiechers

Dat geldt voor de basisschool en middelbare school Vaterstetten in de gelijknamige plaats in Opper-Beieren, ongeveer 17 kilometer ten oosten van München. Bijna 50 leraren geven les aan ongeveer 400 kinderen van de leerjaren 1 tot 10 in het nieuwe, moderne schoolgebouw, dat onlangs is vernoemd naar de in Vaterstetten geboren acteur en oprichter van de eerste Duits-Ethiopische stedenband, Karlheinz Böhm. Het gebouwencomplex vervangt de verouderde scholen in de Gluck- en Johann-Strauß-Straße.

Het scholencomplex bestaat uit drie afzonderlijke, maar met elkaar verbonden gebouwen van drie verdiepingen, die dankzij veel glaselementen van vloer tot plafond en gevels met houteffect een open en uitnodigende uitstraling hebben. De grote speelplaatsen bevinden zich in de omliggende open ruimte. De U-vormige nieuwbouw voor de vier lagere jaargroepen en één middenbouwgroep met lunchclub onder toezicht bevat ook een sportgebouw met multifunctionele sporthal op de begane grond en een zwembad op de benedenverdieping. Het sportgebouw kan apart worden gebruikt voor verenigingssporten.

Binnenin de school zijn verschillende klaslokalen gerangschikt rond een centraal 'marktplein' met zitnissen en brede vensterbanken, die een uitnodigende omgeving creëren om te leren en rond te hangen. Moderne leerlandschappen omvatten groepslokalen, vestiaires, toiletvoorzieningen en een teamruimte voor onderwijzend personeel.

De klaslokalen zijn licht dankzij extra ramen die uitkijken op het marktplein en zijn omgeven door vluchtbalkons. In overeenstemming met het eiken parket op de vloeren en de muren, die een combinatie zijn van houten lambrisering en zichtbeton, zijn er kleurgecoördineerde Troldtekt akoestische panelen geïnstalleerd op het plafond om een optimale akoestiek te garanderen gedurende de hele drukke schooldag.