Robuuste, flexibele en sensuele architectuur

Het Vitskøl klooster is een historisch gebouwencomplex, prachtig gelegen bij Limfjorden. Het is tevens de thuisbasis van een groep jongeren die deelnemen aan het speciale arbeidsmarktprogramma van TAMU. Het boshuis (Skovhuset) en het internaat maken beide deel uit van een nieuw masterplan voor het gebied.

Troldtekt akoestische plafonds zijn de natuurlijke keuze voor het verzekeren van een superieure akoestiek en een gezond binnenklimaat in bijvoorbeeld scholen en onderwijsinstituten
Photo: Helene Høyer Mikkelsen, architect

De studenten van TAMU Vitskøl eten hun maaltijden samen in historische gebouwen, waar sommige studenten ook hun keukentraining volgen. Anderen helpen de tuin te onderhouden, die werd aangelegd door de monniken die in het klooster wonen. Er zijn ook dieren die verzorging nodig hebben en oude gebouwen die moeten worden onderhouden.

Het nieuw gebouwde Skovhuset herbergt een nieuw café en boerderijwinkel waar de studenten de toeristen in het gebied bedienen. Tegenover Skovhuset is een nieuw gebouwd internaat dat een aantal vervallen gebouwen vervangt die wat verder weg waren gelegen. De twee nieuwe gebouwen hebben een gemeenschappelijke uitstraling, duidelijk geïnspireerd door grote pannendaken en boerderijgebouwen, zoals oude droogschuren. Hout met heldere en mooie details is een sleutelelement in de architectuur, die zowel minimalistisch als toch vrij uniek is.

Vriendelijke sfeer
Hout wordt ook gebruikt op veel van de binnenoppervlakken, als fineer, geverfde of geschaafde planken en als Troldtekt akoestische plafonds. Skovhuset heeft een gewelfd plafond dat zorgt voor een mooie en comfortabele ruimte. De akoestiek is uitstekend dankzij de geluidsabsorberende plafondpanelen en de algemene vorm van de kamer.

Het interieur van het café biedt vele mooie sensorische details. De grote ramen bieden een mooi, ingelijst uitzicht op de groene omgeving en de levendige omgeving gecreëerd door de studenten. De verlichting is voornamelijk afkomstig van oude gerenoveerde scheeps- en fabriekslampen.

De ruimte tussen de vier gebouwen van het internaat is veranderd in een overdekte binnenplaats voor activiteiten. Het gebouw bestaat uit rood geverfd hout en dominante rode dakoppervlakken. De studenten hebben hun eigen kamer met en-suite badkamer met toegang tot een veranda die wordt beschut door het dak. Eén vleugel is gereserveerd voor gezamenlijke activiteiten en herbergt een fitnessruimte, een filmlounge en spelactiviteiten.

's Avonds serveren studenten om de beurt koffie voor elkaar in de woonkamer, die is ingericht met banken, stoelen en tafels bij de kleine kitchenette. De centrale centrale ruimte heeft een gewelfd plafond, terwijl de kamers platte plafonds hebben, allemaal uitgerust met Troldtekt in de gemeenschappelijke ruimtes, inclusief de loopbruggen. De plafonds zijn wit en met de scherpe K0-U schuine rand die zorgt voor een strakke uitstraling die consistent is met de andere precieze en expressieve looks van het gebouw.