School als duurzame plek om het leven te verkennen

Op het grootste riviereiland van Europa aan de rand van het centrum van Hamburg, is school niet alleen een plek om te leren, maar ook een plek om het leven te verkennen.

Troldtekt akoestische panelen hebben unieke geluidsabsorberende eigenschappen en verzekeren een superieure akoestiek in scholen en onderwijsgebouwen
Photo: Dipl.-Ing Olaf Wiechers (Engineer)

De nieuw gebouwde Wilhelmsburg-districtsschool op de Perlstieg-site omvat een zeven jaar durende districtsschool, een vierjarige basisschool, een kleuterschool, een speelhuis voor volledige dagopvang en een sporthal met één veld in combinatie met een structureel gescheiden twee- veldsporthal voor in totaal 650 leerlingen.

De German Society for Sustainable Building (DGNB e.V.) heeft onder andere de hoogste DGNB-prijs (platinacertificaat) toegekend aan het gebouwencomplex vanwege zijn economische, ecologische en sociaal-culturele functionaliteit en kwaliteit.

De openbare ruimte met een kantine en auditorium, ontworpen als een 'maritiem centrum', vormt het hart van de school en is ontworpen als een multifunctionele, deelbare hal met twee verdiepingen met een galerijniveau, geflankeerd door de keuken in het zuiden en het podium gebieden in het noorden.

De architecten hebben het nieuwe gebouw gepland als een leer- en onderzoeksruimte met laboratoria, workshops, expositieruimtes en een bibliotheek, die studenten betere toegang tot wiskundige en wetenschappelijke onderwerpen zullen bieden en mogelijkheden bieden voor een uitwisseling met wetenschappers, kunstenaars en vertegenwoordigers van bedrijfsleven en industrie.

Met name onderwijsarme kinderen en jongeren leren nieuwe perspectieven op het leven ontwikkelen in de nieuwe districtsschool met een focus op het maritieme leven en water, op basis van onafhankelijke activiteiten, duurzaamheid en gekwalificeerde training.

Kleurrijke elementen in de lange raampartijen en gevels doen denken aan de buitenkant van scheepswerfhallen of het veelkleurige aspect van een containerschip. Evenzo past de creatief ontworpen buitenruimte met talloze speel-, sport- en retraite-opties perfect in het aantrekkelijke en uitnodigende totaalconcept.

De klaslokalen zijn licht en open. Gekleurde vloeren en polychromatische meubelelementen zorgen voor een ontspannen feelgood sfeer. Troldtekt akoestische panelen in plafonds en wanden leveren ook een dubbele bijdrage aan het aangename binnenklimaat en de heldere natuurlijke toon van de houtwolpanelen accentueert de witte muren qua design.