Eura in een aura van kleuren

Eura ligt in het westen van Finland. Het gebied is één van de belangrijkste plaatsen in Finland op het gebied van prehistorische vondsten en archeologische overblijfselen. Nu heeft de regio ook een nieuw, kleurrijk zwem- en sportcentrum.

Eura svømmehal, Finland
Photo: Tommy Kosior, Troldtekt A/S

Ontworpen door de architecturale praktijk van Heino & Niirainen, verschillen de eenvoudige witte en beige gekleurde rechthoekige blokken veel van  het karakter van het interieur. Bij binnenkomst wordt de bezoeker verwelkomd door de kakofonie van heldere kleuren die het gebouw doordringen en zorgen voor een warmte in de vaak donkere dagen van de winter en verlichting van het ietwat sombere, vaak met sneeuw gevulde landschap.

Het geluid in sport- en vrijetijdscentra kan last hebben van de overdreven echo's van zowel toeschouwers als deelnemers die worden weerkaatst door harde muren en vloeren. Hier hebben de architecten dit probleem opgelost en een prettige akoestiek gecreëerd door het veelvoudige gebruik van Troldtekt ultrafijne panelen op de plafonds en de muren van de hoofdactiviteitruimten, in de gangen en circulatiegebieden en zelfs aan de onderkant van de brede uitstekende dakrand die dekking bieden en bescherming rond de buitenkant.

De meest dramatische ruimte is het zwembad, met een geribbeld plafond met akoestische panelen tussen de ribben, dat een veelkleurige wand van Troldekt panelen aan de ene kant verbindt en een volledig glazen oppervlak van het landschap aan de andere kant. Het geribbelde plafond en het akoestische paneelthema worden voortgezet in de hal die dramatisch rood gekleurd is en in de eetzaal waar blauw domineert. Daarnaast heeft de bowlingbaan Troldtekt akoestische plafonds en meer fel gekleurde Troldtekt akoestische paneelwanden.

Dit zeer succesvolle project is typisch Fins met zijn eenvoud en slim gebruik van kleur en fijne details. De architectuur is een aanvulling op het gebied dat ook bekend staat om de vele gebouwen die zijn ontworpen door de toonaangevende architect en ontwerper Alvar Aalto in Finland.