Sporthal gelegen in historische omgeving

De school Europaskolen - centraal gelegen in Carlsberg Byen, Kopenhagen - herbergt een grote sporthal voor de lessen lichamelijke opvoeding van de school.

Troldtekt akoestische plafonds zijn de natuurlijke keuze voor het verzekeren van een superieure akoestiek in bijvoorbeeld sporthallen
Photo: Helene Høyer Mikkelsen, architect

Europaskolen ligt op een klein perceel in Carlsberg Byen, omringd door historische monumenten zoals de Olifantenpoort en de Winding Chimney. Het is de enige internationale openbare school van Kopenhagen. De speciale locatie vereiste het gebruik van specifieke materialen en de architectonische uitdrukking van de school is een mooie interpretatie van de oude fabrieksgebouwen.

De sporthal is aan één uiteinde verbonden met het vijf verdiepingen tellende blokachtige schoolgebouw, maar lijkt in de omgeving bijna een onafhankelijk gebouw. Het architectenbureau Vilhem Lauritzen zegt het volgende over de plaatsing van de school en de sporthal:

“De vele passages en vloeiende overgangen tussen de school en de omliggende openbare ruimte dragen bij aan een levendige stedelijke ruimte op menselijke schaal. De hele buurt profiteert ook van het kunnen gebruiken en genieten van de gebieden in en rond de school. ”

Architectonische multifunctionele ruimte

De sporthal maakt deel uit van de lokale stedelijke ruimte en is ook na schooltijd beschikbaar voor de clubs en verenigingen van het gebied. Grote glaspanelen zorgen voor een directe verbinding met de omringende ruimte. De hal kan in drie secties worden verdeeld met behulp van mobiele wanden die vanaf het plafond worden afgerold. Aan het plafond is ook een groot scherm en luidsprekers om bijvoorbeeld films te kijken.

Het gehele plafond is bekleed met wit geschilderde Troldtekt akoestische panelen. Troldtekt akoestische panelen zijn getest om balimpact te weerstaan en worden vervaardigd uit een robuust en duurzaam materiaal dat geschikt is voor gebruik in sporthallen. De Troldtekt akoestische panelen zorgen ook voor een goede akoestiek met hun unieke geluidsabsorberende eigenschappen, wat belangrijk is in een ruimte vol lawaai zoals de hal.

Een groot aantal elementen nemen ruimte in in de sporthal, zoals de apparatuur die aan het plafond is bevestigd, de muurbalken, de verschillende doelen enzovoort. Architectonisch voegen de homogene witte Troldtekt akoestische panelen op het plafond rust toe aan de grote ruimte, samen met de witte muren en de grijze vloer.